1,5 hectare bloemenweide ingezaaid op Schiphol Trade Park

  24 april 2024  |    Nieuws

Woensdag 24 april hebben vrijwilligers anderhalve hectare ingezaaid met inheemse bloemenzaden. De bloemenweide op Schiphol Trade Park is een samenwerking met de Hoofddorpse Stichting M.E.E.R.Groen en is onderdeel van de tijdelijke invulling van het gebied. Bewoners van de Rijnlanderweg, huurders van C-Bèta Work, medewerkers van SADC en andere vrijwilligers hielpen mee aan de realisatie van de bloemenweide waar ook een wandelpad zal worden aangelegd.

Na beëindiging van de pilot geluidsadaptief bouwen in maart is de kavel tussen de Rijnlanderweg en Dreamstreet vrijgekomen voor tijdelijk gebruik tot het moment dat er in de toekomst gebouwd gaat worden. De plannen voor het deelgebied Valley van Schiphol Trade Park worden momenteel uitgewerkt. Tot die tijd wordt er op deze kavel meer biodiversiteit en een recreatieve ruimte gerealiseerd in de vorm van verschillende types bloemenweide: eenjarige soorten, tweejarige soorten, en meerjarige soorten. De bloemenweide met wandelpad moet een trekpleister worden voor de omwonenden, de huurders van de loods van C-Bèta Work en de medewerkers van de bedrijven op Schiphol Trade Park.

Bovendien komt er een sociale ontmoetingsplek/buitenlokaal op een stuk met gras, achter een 90 m3 heuvel (30x3x4 meter). Op die heuvel wordt een verticale tuin met onder andere kruiden en bloeiende planten gerealiseerd. Een verticale tuin is een tuin waar de planten niet horizontaal in de grond zitten, maar verticaal langs de muur of in dit geval de heuvel staan. Ook zal de verticale tuin van het naastgelegen kantorenpark 20|20 (die daar moet verdwijnen) naar de kavel op Schiphol Trade Park worden verhuisd en in een halve maan voor windbeschutting worden aangelegd. Dit deel kan bijvoorbeeld als een buitenlokaal dienen voor schoolkinderen die educatie over natuur krijgen.

Voor iedereen

Wouter Witkamp, projectmanager SADC: “Vanuit de ambitie om voor ‘Werklandschappen van de Toekomst’ als Schiphol Trade Park een showcase te zijn, willen we dat het terrein rondom C-Bèta bijdraagt aan de pijlers ‘Circulair’, ‘Ontmoeten, werken, inspireren & experiment’, ‘Sport en Welzijn’ en ‘Verblijven’. De invulling moet voor alle stakeholders van Schiphol Trade Park relevant zijn, te weten ondernemers, medewerkers, huurders C-Bèta Work én bewoners van Schiphol Trade Park aan de Rijnlanderweg. Zo werken we momenteel ook aan de uitwerking van de pijler ‘Sport en Welzijn’. Je moet daarbij denken aan een padelbaan, sportcircuit, beachvolleybalveld, jeu de boules baan etc.”

De samenwerking tussen SADC, gebiedsontwikkelaar van Schiphol Trade Park, en Stichting M.E.E.R.Groen is aangegaan voor in ieder geval 1 jaar.