Altijd 100 procent

  30 april 2021  |    Interview

Marco Pos werd op 1 september managing director bij Focus Amsterdam en Chain op Business Park Amsterdam Osdorp. Last van covid-19 heeft hij vooral op persoonlijk vlak: zijn broodnodige sportieve reizen gaan niet door. Gelukkig kan hij goed omgaan met tegenslagen. “Ik pas gewoon het doel aan, zodat ik het toch kan behalen.”

Hij begon zijn carrière in de golfkartonnen dozen, maar inmiddels werkt hij al vijftien jaar in de verhuur van apparatuur en elektronische toepassingen voor evenementen. Marco Pos woont met zijn vrouw en twee kinderen (14) in Hilversum. Hij is altijd op zoek naar iets nieuws en wil continu zijn grenzen verleggen. Voor hem was switchen van baan tijdens de covid-19-crisis daarom niet spannend, maar juist een gave nieuwe uitdaging.

Ben jij van de uitdagingen?
“Dat kun je wel zeggen. Ik ben erg prestatiegericht en ik neem geen genoegen met een tweede plaats. Of ik nou aan het wielrennen ben, aan het hardlopen of deelneem aan een triathlon. Ik heb altijd een doel voor ogen, maar nu ik iets ouder ben, kan ik wel beter relativeren. Dat had ik ook toen ik voor het eerst directeur werd. Dat was voor mij lange tijd het hoogst haalbare, ik kreeg het van huis uit mee, mijn moeder zei altijd dat ik directeur moest worden. Tien jaar geleden was het zo ver en toen bleek dat het niet zo spannend was. Dan leer je wel relativeren.”

Dat sporten, is dat heel solistisch?
“Nee, alleen sporten vind ik leuk, maar samen met anderen is het nog leuker. Ieder jaar ga ik met een paar vrienden vijf dagen wielrennen in de bergen, daar leef ik altijd erg naartoe. Ik wil natuurlijk wel als eerste op de berg aankomen, ik blijf prestatiegericht. Ik train het hele jaar door om tijdens dit weekend de beste prestatie van de groep te behalen. Maar als we boven zijn, dan gaan we gezellig wijn drinken, dan kan ik echt alles van me afzetten. Dit jaar ging het fietsuitje jammer genoeg niet door, vanwege corona.”

En je trainingen dan, hoe moest het daarmee?
“Natuurlijk was het een domper dat ons fietstripje niet kon doorgaan, maar ik weet goed om te gaan met tegenslagen. Ik pas me gewoon aan, ik pas het doel aan en dan kan ik het uiteindelijk toch behalen. Ik zet altijd een stip op de horizon. Nu train ik in de natuur, met als doel uiteindelijk een hele marathon te lopen.”

Staan al je vakanties in het teken van sport?
“Als het kan wel. Met mijn gezin ga ik ieder jaar op wintersport en sinds een jaar of vijftien gaan we in de kerstvakantie naar Lanzarote. Daar wonen veel vrienden en ik kan daar echt resetten. Lekker fietsen in de bergen en genieten van het leven. Ik laat het werk dan even helemaal los. Die reis ging helaas ook niet door, vlak ervoor werd het code oranje. Hopelijk kan het dit jaar wel. Het doel is om over een aantal jaar te verhuizen naar Lanzarote en daar fietsreizen te gaan begeleiden.” Vind je het belangrijk om eens in de zoveel tijd je hoofd leeg te maken? “Ja, ik moet soms even afstand nemen, even tot rust komen. In het verleden heb ik een keer driekwart jaar vrij genomen, tussen twee banen in. In die tijd hebben we met het gezin een reis door Europa gemaakt, met de vouwwagen. Ik heb toen een oude hobby weer opgepikt: het uit elkaar halen en repareren van fietsen. Daar haal ik veel voldoening uit. Soms is het fijn op jezelf teruggeworpen te zijn. Ik stop altijd honderd procent van mijn energie in mijn werk. Door even afstand te nemen, bouw ik weer energie op. Die heb ik nodig, ik kan niet halve kracht werken, ik geef de volle aandacht aan mijn werk en aan de mensen met wie ik werk.”

Hoe ging het er in lockdowntijden aan toe in het pand van Chain en Focus?
“Beter dan bij sommige andere bedrijven. Ons pand op Business Park Amsterdam Osdorp is ruim, daardoor konden en kunnen de meeste medewerkers gewoon naar kantoor komen om te werken. Ideaal, ik hecht veel waarde aan sociaal contact. In een bedrijf moet een soort familiegevoel heersen, dat is belangrijk. Dat kun je op allerlei manieren creëren, onder andere door dingen samen te doen. Bij mijn vorige werkgever heb ik bijvoorbeeld een fietsclubje opgericht. Werk en privé strikt gescheiden houden, dat hoeft van mij niet. Ze kunnen juist prima samengaan. We gaan als bedrijf heel adaptief om met de huidige situatie. We hoeven niet te downscalen. We investeren juist in noodlijdende bedrijven, Van der Veen in Rijswijk bijvoorbeeld, dat evenementen en beurzen verzorgt. Dat was failliet en dat hebben we gekocht. Vanaf 1 oktober zijn we met een deel van het personeel doorgestart.”

Bij jullie geen dalende omzetten dit jaar?
“Bij Focus wel, omdat er geen evenementen zijn, zoals Tomorrowland en Mysteryland. Chain regelt voornamelijk licht en audio in Hilversum, bij de omroepen. Daar is het op dit moment heel druk. Veel programma’s worden juist in de studio’s gemaakt tegenwoordig. Beau, Jinek, Veronica Inside, allemaal programma’s waarvoor wij licht en audio verzorgen. De omzet bij Chain zorgt er dus deels voor dat we de rest in gang kunnen houden. Daarnaast is de holding, Rent-All, een gezond bedrijf. Waar bij andere bedrijven veel ontslagen volgen, investeren wij juist in het behouden van mensen. Sommige collega’s hebben het op dit moment door covid-19 minder druk. Met hen ga ik het gesprek aan, om te kijken waar hun kwaliteiten en interesses liggen, om ze vervolgens tijdelijk voor andere werkzaamheden in te zetten. Wie ik ook tegenover me heb, ik probeer me altijd in diegene te verplaatsen. De ander kan namelijk altijd een andere interpretatie van het gesprek hebben dan ik. Ik heb economie gestudeerd, maar achteraf gezien had ik liever psychologie willen studeren. Ik vind het zo interessant om te ontdekken wat mensen beweegt en waar hun kwaliteiten zitten.”

Lees het gehele artikel en andere artikelen in FACES