Beter Benutten: “Werknemers uit de auto lokken”

  7 augustus 2017  |    Nieuws

Binnen het programma Beter Benutten Metropoolregio Amsterdam worden ruim 30 maatregelen uitgevoerd die gezamenlijk gaan zorgen voor een reistijdverbetering van 10 procent in de drukste gebieden in de spits. Dit zijn maatregelen gericht op werkgevers en werknemers, fiets- en ov-gebruik, mobiliteitsmanagement, logistiek en Intelligente Transport Systemen (ITS).
Voor bedrijvenparken Beukenhorst, Park 2020 en Schiphol Trade Park zijn initiatieven gestart.

In het Haarlems Dagblad van 15 juli jl. verscheen hierover onderstaand artikel van Paul van der Kooij:

Werknemers die in kantorenpark Beukenhorst of op het aangrenzende Schiphol Trade Park in Hoofddorp werken, uit de spits en het liefst zelfs uit de auto krijgen. Dat is het doel van de actie Beukenhorst Bereikbaar.

Om zo veel mogelijk werknemers mee te krijgen, zijn er uiteenlopende proefprojecten waar ze een half jaar aan kunnen meedoen. Zo zijn er vijf elektrische fietsen beschikbaar voor mensen die tot vijftien kilometer van hun werk wonen. Deelfietsen zijn er voor werknemers die best het openbaar vervoer willen nemen, maar aanhikken tegen het stuk van de halte naar hun werk.

Voor wie de auto niet helemaal kan missen, zijn er de pilots Ridesharing en Filesporten. Werknemers van bedrijven die aan eerstgenoemde proef meedoen, krijgen de uitnodiging om de Toogethr-app te downloaden. Nadat ze reisroute en gewenste reistijd hebben ingevoerd, worden ze gekoppeld aan collega’s of werknemers van andere bedrijven op de Beukenhorsten of Schiphol Trade Park, voor een of meerdere keren per week.

Wie meedoet aan het Filesporten kan na zijn werkdag een uurtje onder professionele begeleiding sporten om dan, na de spits, rustiger dan anders naar huis te rijden. Het meedoen aan de meeste pilots is gratis, dankzij financiële steun van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Dat ziet aan alle kanten winst: minder autoverkeer is goed voor het milieu en de doorstroming.

Wie wil Filesporten, betaalt voor zes maanden negentig euro. Dat is de helft van wat deelname anders zou kosten. Voor dat geld bieden de Atleetfabriek en The Bootcamp club keuze uit kickboksen, yoga, hardlopen of bootcamp in acht professionele trainingen per week.
De gemeente Haarlemmermeer en de ontwikkelaars SADC en Delta hebben het initiatief genomen voor Beukenhorst Bereikbaar omdat ze niet alleen de panden zo duurzaam mogelijk willen hebben, maar ook aan duurzame mobiliteit hechten. Natuurlijk, van oudsher lonkt de snelweg in deze gebieden. Maar ook het openbaar vervoer is er goed. En er zijn meer fietspaden dan een gemiddelde werknemer denkt.

In totaal werken in het bewuste gebied zo’n tienduizend werknemers. Welk percentage daarvan met de auto komt, is niet precies te zeggen. Maar een enquête onder vijftig grotere bedrijven, leerde dat het om zo’n zeventig procent kan gaan. De eigen parkeergelegenheid schiet daardoor soms zelfs te kort.

Lees hier het oorspronkelijk artikel in het Haarlems Dagblad.

Wilt u weten of een dergelijk initiatief ook voor uw bedrijventerrein interessant kan zijn, neem dan contact op met Breikers.
Voor de initiatieven op Beukenhorst en Schiphol Trade Park kunt u contact opnemen met Yasha Schadee van SADC: y.schadee@sadc.nl, 020 – 20 666 40.