Biobased brug op Schiphol Logistics Park

  13 juli 2016  |    Nieuws

TU Delft, FiberCore Europe en Schiphol Logistics Park hebben het startsein gegeven voor de realisatie van een bijzondere voetgangersbrug op het logistieke bedrijventerrein Schiphol Logistics Park. Nog niet eerder is het gelukt om een brugconstructie met zulke duurzame producten te produceren. De samenstelling van de materialen maakt de brug innovatief en bijzonder. De brug zal naar verwachting eind 2016 in openbare ruimte geplaatst worden in gebruik worden genomen.

Rafail Gkaidatzis heeft in het kader van zijn afstudeeronderzoek aan de TU Delft suggesties gedaan voor een voetgangersbrug van zoveel mogelijk biobased materialen. Hij heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar welke materialen gebruikt konden worden en de technische en financiële haalbaarheid daarvan. De zogenaamde bio-basalt-balsa (B3) brug van 15 meter lang en 2 meter breed komt tussen het Ringdijkpark en de Naritaweg op Schiphol Logistics Park te liggen en is openbaar toegankelijk. Zo kunnen de werknemers van het bedrijventerrein gebruik maken van het groene park en kunnen de bewoners van de naastliggende Aalsmeerderdijk via de brug naar de bushalte op Schiphol Logistics Park.

Zeker 100 jaar
Het brugdek wordt zoveel mogelijk biobased geproduceerd. Basalt vezels en biobased polyesterhars zijn de voornaamste grondstoffen van het brugdek. Voordelen van vezelversterkte kunststof (ook wel composiet genoemd) ten opzichte van traditionele bouwmaterialen zijn hun hoge sterkte, de geringe energiebehoefte tijdens de bouw, de lage onderhoudsbehoefte en de lange levensduur. Behalve veilig is het daarmee ook een duurzaam bouwmateriaal. De constructieve eigenschappen van het materiaal zijn niet onderhevig aan rot of corrosie. Hierdoor gaat het materiaal naar verwachting zeker honderd jaar mee, en hoeft het minder vaak tussentijds vervangen of onderhouden te worden.

De basalt vezels wordt gemaakt van het basaltgesteente, het vulkanisch stollingsgesteente dat ontstaat door stolling van lava. Het grootste voordeel van het gebruik van de basalt vezel ten opzichte van andere technische vezels (zoals glasvezel) is de sterkte van het materiaal. Doordat de vezel zo sterk is, is er minder materiaal nodig en ontstaat een lichtgewicht brug.
Naast de sterkte van de vezel is het materiaal ook volledig recyclebaar. Omdat het een vulkanisch gesteente is, kan de vezel na beëindiging van de levensduur van de brug bij een extreem hoge temperatuur worden omgesmolten en  geëxtraheerd, zodat het materiaal opnieuw kan worden gebruikt.

De hars die voor deze brug wordt gebruikt, is gedeeltelijk van natuurlijke oorsprong. Polyesterhars wordt gemaakt uit een reactie van een groot aantal moleculen met zowel een carbonzuur als een alcoholgroep in de molecuulketen. Om dit te maken, wordt biohars glycol gebruikt dat afkomstig is van plantaardige glycerine.

FiberCore Europe heeft ruime ervaring met het bouwen van composietbruggen, en heeft in 2012 al een brug met biohars geleverd. In de brug voor Schiphol Logistics Park zijn nog meer materialen biobased. Het is deze combinatie van materialen die het project zo uniek maken. Deze materialen zijn nog nooit gebruikt in een brugconstructie. Zij vormen een belangrijke stap in het verduurzamen van het product en leveren zo een bijdrage aan het realiseren van een duurzame samenleving.