Burgers en betrokkenheid

  16 november 2020  |    Interview

Wie op de A9 afslag 7 neemt richting Amsterdam Osdorp (S106), ziet ’m al snel opdoemen: McDonald’s Amsterdam Osdorp Drive. Cees van der Veldt bestiert deze vestiging en is een betrokken bewoner van Business Park Amsterdam Osdorp.

Van APK naar Mac
Automonteur en APK-keurmeester, dat was Cees’ eerste baan. Daarna werkte hij jaren bij Shell. Tijdens een actie van Shell voor een gratis hamburger bij McDonald’s, kwam hij in gesprek met een franchisenemer van het hamburgerrestaurant. Na dit gesprek wist hij wat hij wilde: een eigen McDonald’s-restaurant. In 1999 startte hij, precies op tijd, want voor jezelf werken moet je doen voordat je veertig bent, vindt Cees.

Jonge mensen
Er werken 110 mensen bij deze locatie op Amsterdam Business Park Osdorp. De gemiddelde leeftijd is 25 jaar. Cees vindt het heel leuk om met jonge mensen te werken, omdat ze een frisse blik hebben en graag willen leren. Alle elf managementleden die op deze vestiging werken zijn ooit begonnen als crewlid, hij heeft nog nooit iemand voor deze functie van buitenaf aangenomen.

Schoner
Een goede verstandhouding met de omgeving vindt Cees belangrijk. Bekend verschijnsel rondom afhaalrestaurants is het zwerfvuil. Dat is vervelend voor het milieu, voor de buren en voor andere bedrijven op Business Park Amsterdam Osdorp (BPAO). Maar ook voor de bewoners van de Amsterdamse wijk De Aker, dat direct grenst aan het bedrijventerrein. McDonald’s doet veel om het zwerfvuil te bestrijden. Iedere dag loopt er een schoonmaker rond om op te ruimen. Het eigen terrein, maar ook een groot deel eromheen. Die schone leefomgeving is voor McDonald’s zo belangrijk, dat het samen met de bewoners van De Aker, het Shell-station en andere bedrijven van BPAO een convenant heeft ondertekend met afspraken erover.

Eén van de afspraken uit het convenant is de gezamenlijke deelname aan de Landelijke Opschoondag. Tijdens deze dag ruimen de bedrijven en de bewoners het zwerfafval op. Het aantal deelnemers is hoog, dit jaar waren er wel tachtig. Papieren rietjes, geen deksels meer op de bekers, zo min mogelijk plastic, McDonald’s doet van alles om verpakkingen te verminderen en verduurzamen, al het afval in te zamelen en vervolgens door na scheiding te recyclen.

Meedoen
Als organisatie draagt McDonald’s een steentje bij aan een betere samenleving, waarin iedereen meedoet. Bij de vestiging op Business Park Amsterdam Osdorp uit zich dat in het aannemen en goed begeleiden van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. McDonald’s heeft ook meegedaan aan een project om vluchtelingen aan de slag te laten gaan. Een groep Syrische vluchtelingen draaide mee in de vestiging en dat was een groot succes.

Samen
Ondernemers en grondeigenaren op BPAO hebben zich verenigd in de Parkmanagementvereniging Amsterdam Osdorp. Cees is voorzitter van de vereniging. De vereniging houdt zich onder andere bezig met de veiligheid, de infrastructuur, het groenonderhoud op het park en de levendigheid. Op dat laatste vlak heeft Cees wel wat ideeën. Hij zou graag de aantrekkingskracht vergroten door meer leisure op het park.

Betrokken
Vanuit McDonald’s is Cees betrokken bij Koken voor kids, een evenement om geld in te zamelen voor het Ronald McDonald-huis bij het VUmc in Amsterdam. Bij de afgelopen editie is er 110.000 euro opgehaald.

Op de werkvloer
Hij heeft wel een eigen kantoor, maar meestal is Cees in het restaurant. Een zakelijke afspraak, gesprekken met personeel, een praatje maken met gasten over de nieuwe burgers en of er dingen zijn die beter kunnen, het restaurant is daar een prima plek voor. Op drukke momenten draait hij mee in de keuken of haalt hij een lapje over de tafels.

Favoriet bij McDonald’s
De veggie McChicken met frietjes.

Lees het gehele artikel en andere artikelen in FACES