Circular EXPO op Schiphol Trade Park geopend

  1 april 2016  |    Nieuws

Sharing Innovation at the circular hotspot Valley

De Circular EXPO opende 1 april 2016 haar deuren. Een omgebouwde hoeve op Schiphol Trade Park, grenzend aan Park 2020, is de komende maanden de plek waar circulaire innovaties worden gecreëerd en gedeeld en evenementen en bijeenkomsten plaats kunnen vinden. De EXPO blijft 18 maanden open en dient gedurende die periode als ‘hotspot’ voor circulaire economie. De Circular EXPO is een initiatief van Netherlands Circular Hotspot en Valley. Valley wordt ontwikkeld als de nationale en internationale hub voor circulaire economie en wordt het eerste circulaire werkmilieu ter wereld waar bedrijven samen werken aan circulaire oplossingen. Vandaag vindt de feestelijke opening van de EXPO plaats door staatssecretaris Dijksma van Infrastructuur en Milieu.

Over Circular EXPO
De Circular EXPO neemt bezoekers mee langs de circulaire innovaties van Nederland met als doel nationale en internationale stakeholders en geïnteresseerden te inspireren, om zo de transitie naar een circulaire economie te versnellen. Meer dan 25 organisaties* zijn zichtbaar met iconische projecten. Door het modulaire karakter van de opbouw van de expositie kan deze in de komende 18 maanden flexibel worden aangevuld met de nieuwste innovaties en ontwikkelingen op het gebied van circulaire economie in Nederland. Zo zal de Circular EXPO aangevuld worden met winnende ontwerpen uit de Circular Challenge, een virtual reality experience en een circulaire woonkamer. De Circular EXPO biedt bovendien ruimte voor grote en kleine evenementen en werksessies. Op het buitenterrein van de Circular EXPO zal het wereldberoemde ICEhouse™ van architect William McDonough geplaatst worden. ICEhouse™ deed hiervoor dienst als ontvangstruimte tijdens het World Economic Forum in Davos. De Circular EXPO is gelegen op steenworp afstand van Schiphol, waar Valley volop in ontwikkeling is in Schiphol Trade Park; een volledig circulair gebouwd bedrijvenpark dat dé plek wordt waar circulaire kennis, ontwikkelingen en bedrijven wereldwijd samenkomen.

*Exposanten in de EXPO zijn: Schiphol Group, Gemeente Haarlemmermeer, Rabobank, City of Amsterdam, Stadsregio Amsterdam, SADC + Schiphol Trade Park, Powered by Meaning, Eneco, Interface, Desko, Ahrend, Milgro, Dutch, Philips, Sustainable Urban Delta, De Meerlanden, Modulo Milieustraten, Stichting Doen, Black Bear Carbon, De Ombouw, We Beat The Mountain, Circular Design Lab, Noble Environment, Lune, Kennisinstituut Duurzaam Verpakken, Kloeckner Metals ODS Nederland – Jansen, Hubbel, Photanol, Plastic Whale, Stone Paper, NPSP, Fairphone

Over Netherlands Circular Hotspot
Netherlands Circular Hotspot is een campagne met als doel het positioneren van Nederland als een circulaire hotspot en het delen van de iconische voorbeelden met bedrijven en overheden over de hele wereld. Naast de Circular EXPO bestaat de campagne uit de realisatie van een visiedocument over de circulaire toekomst van Nederland, een inkomende handels- en journalistenmissie en het delen van circulaire voorbeelden via de verschillende Netherlands Circular Hotspot fora.  Netherlands Circular Hotspot is een initiatief van Prins Carlos de Bourbon de Parme (INSID), Sociaal Economische Raad (SER), Delta Development Group en Circle Economy. Netherlands Circular Hotspot wordt gesteund door 32 ambassadeurs**, het ministerie van Infrastructuur en Milieu, MVO Nederland, RVO, de Groene Zaak, het Groene Brein, Nederland Circulair! en de Postcode Loterij.

**Ambassadeurs van Netherlands Circular Hotspot zijn: Accenture, AkzoNobel, Alliander, Black Bear Carbon, City of Amsterdam, Delta Development Group, Deltares, Desko, DSM, Dutch Water Authorities, Floow2, FrieslandCampina, HVC, ING, Inashco, Interface, KPMG, LUNE, Modulo Recycle Centres, PGGM, Philips, Port of Rotterdam, Powered by Meaning, Rabobank, Rockwool, Region Haarlemmermeer, RoyalHaskoningDHV, Rotterdam Partners, Schiphol, Siemens, The Executive Network, Van Gansewinkel.

Over Valley

Het doel van Valley is om een unieke en inspirerende omgeving te creëren ten behoeve van het realiseren van een circulaire economie. Het wordt een ‘living lab’ waar veel wereldwijde iconische circulaire voorbeelden elkaar kunnen ontmoeten maar ook zullen ontstaan. Een plek waar de circulaire economie wordt omgezet van retoriek naar realiteit. In de eerste 24.000 vierkante meters die worden gerealiseerd zal maximale waardecreatie mogelijk worden voor een brede groep van individuen en organisaties die zich daar vestigt, maar ook daarbuiten. Naast de aanwezigheid van relevante stakeholders, zal Valley voorzien in alle condities die nodig zijn voor circulaire doelen. Een unieke ligging binnen Schiphol Trade Park op steenworp afstand van mainport Schiphol. De gezonde gebouwen en de werkplekken zijn circulair ontworpen, waardoor ze ook ondersteunen in het stimuleren van samenwerkingen. Vanaf 2017 valt er een levendige community te verwachten en zal de Valley zorgen voor optimale condities voor circulair business development: initiëren van projecten, toegang tot kapitaal, methoden en technieken, data, (lokale) vraag, advies en ondersteunend projectmanagement.

Valley wordt ontwikkeld door Schiphol Trade Park, Delta Development Group, VolkerWessels en Reggeborgh in partnership met onder anderen William McDonough, Ellen MacArthur Foundation, Circle Economy, SADC, gemeente Haarlemmermeer, Schiphol en Eneco. Meer informatie via: www.circularexpo.com