“Circulariteit is onze dagelijkse realiteit”

  13 juli 2020  |    Interview

Dat is de titel van het interview met Jeanet van Antwerpen en Isaac Roeterink in de zomereditie van het magazine INTO business Haarlemmermeer.

‘Toen Jeanet van Antwerpen in haar kindertijd vrije tijd doorbracht op het Haringvliet, stuitte ze tijdens het varen op dode vissen. Isaac Roeterink is zich als ‘millenial’ altijd bewust geweest van het feit dat het anders moet. De homo economicus bestaat niet, vinden zij als sociaalgeografen. Het gevoel van mensen is te allen tijde leidend. Een boeiend verhaal over de prachtige werklocaties van SADC (Schiphol Area Development Company), die veel meer blijken te zijn dan ‘dozen in de polder’. En over de focus op duurzame gebiedsontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van C-Bèta in Hoofddorp.

“Onze intrinsieke motivatie speelt elke dag een rol in ons werk en is een logisch onderdeel van het verhaal van SADC”, zegt directeur Jeanet. ”Een verhaal dat begint met: er waren eens… bestuurders die in 1987 de economische potentie van de stad en regio Amsterdam en de luchthaven Schiphol ten volle wilden benutten. Die Schiphol als internationale mainport wilden laten groeien en de regio een banenmotor wilden laten zijn, daarbij verder kijkend dan hun eigen grenzen.

Ze zochten en vonden verbinding en samenhang bij vier partijen die gelijkwaardig aandeelhouder zijn: de gemeente Haarlemmermeer, gemeente Amsterdam, provincie Noord-Holland en Schiphol Group. Ze ontwikkelden een gevarieerd palet aan hoogwaardige, goed bereikbare werklocaties.”

Zo veel meer dan winstmaximalisatie
“Zo’n vijf jaar geleden hebben we bij SADC een nieuwe strategische visie omarmd. Circulariteit werd dagelijkse realiteit. In onze visie hebben we, naast het behalen van financieel rendement, heel duidelijk gesteld dat we écht zichtbaar een bijdrage aan het versterken van de gehele economie van de regio willen leveren. Dus ook, misschien wel juist, op maatschappelijk en circulair gebied. We willen met onze werklocaties niks beschadigen maar juist waarde toevoegen. Dat betekent ook: andere keuzes maken. In onze eigen bedrijfsvoering en interne processen, bijvoorbeeld. Zo hadden we een pilot met e-bikes, maar hebben we ook onze functieprofielen onder de loep genomen en het functiegebouw kritisch bekeken. Welke functies hebben we nodig? Wat draag je als mens binnen en buiten de organisatie bij in betekenis en impact?

Duurzame ontwikkeling van gebieden en gebouwen is belangrijk voor ons. Dat dit zijn vruchten afwerpt is gebleken tijdens de stikstofcrisis. Wij gebruiken op onze terreinen al jaren een gesloten grondbalans, waardoor er niet met grond gesleept hoeft te worden. We verwachten van onze klanten dat zij een duurzaam gebouw realiseren en werken sinds 2019 met circulaire voorwaarden bij de verkoop van een kavel.  Dat is niet iets wat het publiek bij het zien van onze ‘dozen’ verwacht”, glimlacht Jeanet. “Dus daar gaan we in de zichtbaarheid en in onze communicatie binnenkort iets aan doen.”

Je ziet dat Nederland op het gebied van circulair ontwikkelen een voorbeeldrol vervult. Bij Business park PolanenPark, centraal gelegen tussen Haarlem en Amsterdam, wordt ook de omgeving meegenomen. We werken samen met de gemeente Haarlem en een datecenter aan een project om de  de restwarmte van het  datacenter naar een woonwijk in Schalkwijk te vervoeren. Dat zijn mooie testcases waarmee we ‘bewijzen’ dat we dus circulair zijn voor de hele omgeving.”

Box in Box
Schiphol Trade Park, een van de werklocaties die SADC ontwikkelt,  biedt plaats aan de bijzondere ontwikkeling C-Bèta.“Met C-Bèta is op Schiphol Trade Park een fantastische plek ontstaan waar we samen met onze samenwerkingspartner Buildings That Matter werken aan het versnellen van de transitie naar een circulaire economie”, zegt projectmanager Isaac trots. “De voormalige boerderij ‘Hoeve de Vogel’, zoals de meeste mensen uit de omgeving het zullen kennen, heeft in 2018 een totale metamorfose ondergaan en heropend als C-Bèta
C-Bèta bestaat uit een evenementen- en expositielocatie, werkplekken en werkruimten, binnen en buiten. Er is letterlijk ruimte voor bedrijven  om te experimenteren. Doelgroep zijn  circulaire bedrijven die zich inzetten voor het verduurzamen van de gebouwde omgeving en mobiliteit.

Van buiten is de boerderij  niet veel veranderd, maar van binnen is het pand verbouwd en heringericht met gebruikt materiaal, infrarood warmtepanelen en circulaire meubels. Geleased natuurlijk, want in een circulaire economie gaat het niet om eigendom, maar om gebruik. Wij zijn eigenaar van de boerderij en de omliggende kavels en verhuren de werkplekken en experimenteerruimte, Buildings That Matters voert de exploitatie van de evenementen- en expositielocatie uit.

In het voorhuis van de boerderij zijn flexwerkplekken gemaakt en in de schuur ‘boxes in boxes’ om te overleggen of een seminar te houden.  Die lenen zich geweldig voor circulaire start-ups en bedrijven met een innoverende inslag, zoals C-Creators. Erg gaaf om te zien dat dergelijke regionale bedrijven een aanzuigende werking op elkaar hebben.

Op C-Bèta worden daarnaast ook circulaire producten en diensten tentoongesteld die o.a. in Schiphol Trade Park worden toegepast. Zo staan er onder andere producten van Biobound, een leverancier van biologisch beton gemaakt van olifantsgras (miscanthus). Zij hebben het miscanthusgras dat groeit op Schiphol Trade Park verwerkt in de straatbanden die zij in het gebied hebben geleverd. Hoe dichtbij wil je het hebben?

Er is ruimte voor zogenaamde ‘proefopstellingen’, om te experimenteren met ideeën. Geweldig dat de gemeente Haarlemmermeer dit aanmoedigt via een papapluvergunning, zodat er (binnen duidelijke kaders) niet voor elk nieuw initiatief een langdurig vergunningentraject hoeft te worden afgelegd. Eveneens op het terrein van C-Bèta staat een voormalige landbouwloods uit 1973 die momenteel geschikt wordt gemaakt vo or innovatieve bedrijven die onderdeel willen uitmaken van onze   inspirerende community. Waarbij we uiteraard weer gebruik maken van zoveel mogelijk circulaire en bestaande materialen. Zo heeft onze partner Heembouw een tussenwand gemaakt uit verdiepingsvloeren van een loods op Schiphol en is er sanitair geoogst uit een bestaand pand in  Den Haag en hebben 80 kozijnen uit het Arsenaal in Leiden hun weg naar de Haarlemmermeer gevonden. Prachtig om te ervaren hoe partijen inmiddels met ons meedenken om het echt anders te doen.

Kom je verwonderen
De evenementen en congressen hebben natuurlijk met de huidige gezondheidscrisis een klap gehad. Deze events zijn met piepende remmen in één klap stil komen te staan. De kracht van C-Beta zit juist in kruisbestuivingen en samen ontdekken, dus we zijn zielsgelukkig dat we langzaam, met alle maatregelen die van toepassing zijn, er weer mee kunnen beginnen. We nodigen iedereen uit zich snel te komen laten verwonderen en inspireren!”