Data-driven SADC?

  29 juli 2019  |    Blog

Het ging allemaal heel erg snel. Een mailtje, één gesprek, en ik kon gelijk beginnen: 4 maanden stage lopen bij SADC. Mijn opdracht: kijk eens naar data. Een hele brede opdracht, waarbij ik zelf mocht kijken hoe ik deze precies ging invullen. Daarnaast zou ik ook het AreaTech team gaan ondersteunen om nieuwe digitale innovaties te vertalen binnen de projecten van SADC. Het was de bedoeling dat ik met een andere bril, die van technisch bestuurskundige, naar de bedrijfsprocessen zou gaan kijken en zou kijken of deze meer data-driven uitgevoerd konden worden.

Mijn eerste weken waren gevuld met het lezen van alle stukken die SADC rijk is, het bijwonen van meetings en het afluisteren van mensen in de kantoortuin. Ik wist eigenlijk vrijwel niks over het onderwerp gebiedsontwikkeling en kijk vanaf nu met hele andere ogen naar een bedrijventerrein: wat een tijd en aandacht zit er in ieder detail! In de allereerste week viel ik gelijk met mijn neus in de boter. Een samenwerking met de aanbieder van een geografisch informatiesysteem (GIS) was gestart en ik mocht mee naar een conferentie in Rotterdam. Na het verzamelen van alle ins en outs over SADC en het bijwonen van de GIS-tech conferentie, viel bij mij het kwartje: een GIS-systeem zou SADC kunnen helpen om alle data overzichtelijk op te slaan, met behulp van analyses nieuwe data te creëren en de processen data-driven uit te gaan voeren. Daarnaast zou een GIS-systeem kunnen helpen om specifieke data naar buiten te brengen, bijvoorbeeld over alle circulaire aanpassingen op de bedrijventerreinen van SADC. Met deze invulling van de opdracht kon ik combineren wat ik het leukst vind: digitalisering en duurzaamheid.

In de resterende tijd van mijn stage heb ik leren “gissen”. Ik hoefde gelukkig niet te gissen naar de mening van collega’s over GIS, want er kwamen hele positieve, maar kritische reacties van alle kanten. Een nieuwe programmeertaal leren voelt altijd alsof je nieuwe stof bij wiskunde hebt gekregen: aan het begin lijkt het heel moeilijk, maar als je het eenmaal door hebt, wordt het juist heel erg leuk om te doen! Tenminste, zo voelt het voor mij. In het implementatieproces van een nieuw systeem moet eerst ook veel geleerd worden, zoals het aanpassen van de bedrijfscultuur met betrekking tot data en kijken waar de uitdagingen liggen binnen bestaande processen die met het systeem opgelost kunnen worden. Hier gaat meer tijd in zitten, maar ik ben heel blij dat ik onderdeel was van het begin van deze verandering.

Naast de interessante inhoud van mijn stage heb ik ook heel veel plezier gehad als onderdeel van de SADC-familie. Van het bedrijfsuitje in Zeeland tot het elke dag samen aan de grote tafel lunchen en praten over voetbal en formule 1. Dat ga ik toch wel het meeste missen. Alle lieve collega’s van SADC: bedankt voor alles!

-Sarah van Amerongen-