5 januari 2023 | Interview
In de december-editie van HMore verscheen een interview met Eva Klein Schiphorst, directeur SADC. Hieronder is het volledige interview te lezen.
Voor de onlangs aangetreden directeur Eva Klein Schiphorst van SADC is het zo helder als wat; vergroenen en verduurzamen van bedrijventerreinen lukt alleen als je er samen aan werkt. En in kansen en mogelijkheden denkt.
Met haar ruime ervaring in de publieke en private vastgoedsector zet ze met SADC (Schiphol Area Development Company) een vooruitstrevende stip op de horizon.
“Een gebouw waarin je werkt is meer dan een verzameling stenen, het is pure emotie. Ik werd in 2008 directeur Vastgoed bij de Rijksgebouwendiensten werd een soort van instant verliefd op de branche. Later werd ik er algemeen directeur en werkte ik als plaatsvervangend directeur-generaal bij de Rijksvastgoeddienst.
De afgelopen vier jaar was ik directeur van de Business Unit Public Buildings bij internationaalingenieurs- en adviesbureau Royal Haskoning DHV. Toen de vacature bij SADC voorbijkwam, was ik meteen verkocht. In deze functie komt alles samen; werken bij een onderneming die ook een maatschappelijk doel dient, met gemeenten Haarlemmermeer en Amsterdam, provincie Noord-Holland en Schiphol Group als aandeelhouders en samen met hen en ondernemershoogwaardige, goed bereikbare werklandschappen ontwikkelen. Ik denk dat ik precies de juiste kennis, kunde en ambitie meeneem om de koers, die SADC al ingeslagen was, te versterken. ”
Een uitje voor het weekend
“Mijn ultieme droom is dat we zelfs in het weekend naar een bedrijventerrein toe willen om óók het groen te beleven. Een bedrijventerrein als place to be in plaats van, zoals nu nog vaak het geval is, er zo snel mogelijk weg willen. We hebben ons tot doel gesteld dat we met onze werklandschappen niks willen beschadigen maar juist waarde aan terreinen willen toevoegen. Duurzame ontwikkeling van gebieden en gebouwen is belangrijk voor ons. Dat dit zijn vruchten afwerpt is gebleken tijdens de recente stikstofcrisis. Wij gebruiken op onze terreinen al jaren een gesloten grondbalans, waardoor er niet met grond gesleept hoeft te worden. We verwachten van onze klanten dat zij een duurzaam gebouw realiseren en werken sinds2019 met circulaire voorwaarden bij de verkoop van een kavel. Daarnaast is een groot aantal gebouwen op Schiphol Trade Park al groen, alleen dat zie je nog steeds niet genoeg aan de buitenkant. Daar moeten we echt meer ruchtbaarheid en zichtbaarheid aan geven!”
Not in my backyard
“Circulariteit is onze dagelijkse realiteit. In onze visie hebben we, naast het behalen van financieel rendement, heel duidelijk gesteld dat we écht zichtbaar een bijdrage aan het versterken van de gehele economie van de regio willen leveren. Dat vraagt veel lef van onze partners, de bedrijven waarmee we samenwerken, van ons en van onze aandeelhouders. Iedereen wil dat er bedrijven zijn, heeft ze nodig, maar niemand wil dat bedrijventerrein in zijn of haar achtertuin. Om dat te veranderen zullen we ‘grijs’ en ‘groen’ met elkaar moeten vervlechten en af moeten stappen van ouderwetse gedachten als ‘bomen moeten netjes op een rijtjestaan’. Om nieuwe biodiversiteit te ontwikkelen moet je andere keuzes maken, zo simpel is het. Als SADC ontwikkelen we grote gebieden zoals De President, PolanenPark en Schiphol Logistics Park en zijn we ons bewust van de impact die we daarmee kunnen bewerkstelligen. In onze meest recente ecologische visie kijken we dan ook verder dan vandaag als ook over de grenzen van Schiphol Trade Park. Net als de natuur dat doet. ”
Schaarste helpt innoveren
“Het zijn voor veel ondernemers economisch zware tijden, dat realiseer ik me heel goed. Ik vind het des te fascinerender dat er juist in dit soort tijden ruimte is om over innoveren en nieuwe oplossingen na te denken en ze bij voorkeur te omarmen. Zo hebben we op Schiphol Trade Park het eerste collectieve en duurzame energiesysteem van Nederland gerealiseerd: het virtuele net. Bedrijven delen de capaciteit op het bestaande net, waardoor ze geen last hebben van de bestaande netcongestie en klaar zijn voor de toekomst. Dat is slimmer, goedkoper en duurzamer; alle bedrijven krijgen alle elektriciteit die ze nodig hebben, iedereen bespaart geld: 35% lagere investeringen en operationele kosten en onnodige CO2-uitstoot wordt vermeden. Kijk, de schaarste in grond zal voorlopig nog blijven, maar de kunst is om juist dan het goede te blijven doen. Hoe kun je dingen op een logische manier combineren zodat er nieuwe kansen en mogelijkheden ontstaan? Dat we én, én doen in plaats van óf, óf? Daar zit voor mij de uitdaging, om samen die verbinding tot stand te brengen en met alle belanghebbenden naar oplossingen te zoeken!”