Extra bomen als kers op taart bij verduurzaming Business Park Amsterdam Osdorp

  14 januari 2021  |    Nieuws

Als het aan samenwerkende partijen ligt, wordt Business Park Amsterdam Osdorp een duurzaam gebied. Met als kers op de taart 42 extra b0men,  die op woensdag 13 januari zijn geplant. Daarmee is ook tegemoetgekomen aan een wens van de ondernemers, benadrukt Ronald Mauer, lid van het dagelijks bestuur van stadsdeel Nieuw-West, met Economie in de portefeuille. “Ik merk gewoon dat we gezamenlijk echt een beter resultaat kunnen behalen met de verduurzaming van het business park. Business Park Amsterdam Osdorp kan hiermee als voorbeeld dienen voor de Amsterdamse bedrijventerreinen in de komende jaren.”

Het verduurzamingsproject is een publiek-private samenwerking tussen de gemeente Amsterdam, ondernemers, parkmanagement en SADC. De provincie Noord-Holland ondersteunt het project met een subsidie.

De verduurzaming vindt onder meer plaats in de bedrijfspanden. De ondernemers krijgen een gratis energiescan van de gemeente waarmee ze inzicht krijgen in de energiebesparende mogelijkheden van hun bedrijfspand, zoals energiezuinige ledverlichting en zonnepanelen. Daarnaast krijgt de buitenruimte meer groen en zijn de straatlantaarns recent vervangen met ledlampen.

Versterkt
De extra bomen zijn geplant langs het centrale wandelpad langs de Etnastraat. Er is gekozen voor inheemse kersenbomen, groenblijvende hulsten en kleurrijke iepen, aangevuld met acacia’s, walnootbomen en de weinig voorkomende sassafras. Deze variëteit zal het ook goed doen voor bijen, vlinders en vogels. Ook versterkt het de ecologie aan de rand van de stad. Bovendien nemen de bomen CO2 op.

Uithangbord
Jeanet van Antwerpen, directeur SADC: “Als gebiedsontwikkelaar passen wij  circulaire principes toe op onze bedrijventerreinen. Zo wordt fase 2 van Business Park Amsterdam  Osdorp op dat gebied echt een uithangbord. Dat alle partijen op fase 1 de handen ineensteken om de verduurzaming hier naar een steeds hoger niveau te brengen, is iets waar we heel blij mee zijn.”

Iets wat Erik Bobeldijk, lid van dagelijks bestuur van stadsdeel Nieuw-West, met groen in de portefeuille, beaamt. “We staan bekend als een groen stadsdeel. Dat laten we ook graag terugkomen op de bedrijvenparken. Bijvoorbeeld met extra bomen. Dat past in het verduurzamingsproject van het business park en bij de doelstellingen van de gemeente, met een gezamenlijke inzet op zowel publiek als privaat terrein. Ik vind het een mooie samenwerking. Ik kijk  alvast uit naar komend voorjaar, wanneer de bomen bloeien en nieuwe stappen worden gezet.”

Energiepositief
De verduurzaming van Business Park Amsterdam Osdorp is een project met als doel het Business Park “energiepositief” te hebben in 2025. Dat betekent dat er meer duurzame energie wordt opgewekt dan verbruikt. De parkmanagementvereniging Business Park Amsterdam Osdorp ondersteunt het project. PHB, uitgevoerd door  SADC, en de parkmanagementvereniging hebben met de ondernemers een energieteam opgericht dat het project aanstuurt. En de gemeente levert dus de energiescans en advies.

Bron: persbericht gemeente Amsterdam