Groot Schiphol ondernemers en bestuurders stappen samen op de fiets in Schipholregio

  17 september 2021  |    Nieuws

Opde  fiets-naar-je-werk-dag  op 16 september testten ondernemers en bestuurders vanuit en om de Schipholregio de veelbelovende fietspotentie van dit gebied. Door deze collectieve social ride vragen zij gezamenlijk aandacht voor de fiets als duurzaam alternatief voor de auto. Onderweg werd gestopt bij diverse regionale mobiliteitsoplossingen en gaven BAM en Royal Schiphol Group het startsein voor het verder aanpakken van de fietspaden in Schiphol Noord en Oost. Alles met het doel om meer medewerkers in de regio op de fiets te krijgen. SADC fietste mee.

Samen fietsen door de regio

Peggy Laurs, adjunct-directeur van de Vervoerregio Amsterdam, opende de social ride en gaf aan dat juist dit het moment is om over te stappen op de fiets: ‘De fiets wordt steeds belangrijker in het woon-werkverkeer. Een goede ontwikkeling want fietsen is gezond en een klimaatbewust alternatief voor de auto. Om de fietser ook écht iets te bieden, leggen we als Vervoerregio samen met onze partners snelle en comfortabele fietsverbindingen aan door de Amsterdamse regio. Zo dragen we met zijn allen bij aan een bereikbare en vitale regio.’

Infrastructurele verbeteringen

Met het vernieuwen en verbreden van de fietspaden wordt fietsen in het gebied veiliger én gemakkelijker. Ook draagt de introductie van het Fietsservicepunt bij aan het fietsgemak in de regio. Bij deze punten kunnen fietsers vanaf volgend jaar terecht voor onderhoud, maar ook voor aanvullende services, zoals een stomerij voor hun werkkleding. Daarnaast maken technische innovaties zoals geofencing veilig fietsen makkelijker. Met behulp van software gaan e-bikes in drukke gebieden automatisch over tot verminderde trapondersteuning, waardoor de snelheid afneemt. Deze infrastructurele verbeteringen en technische innovaties zijn bedoeld om werkgevers en forenzen te motiveren om vaker de fiets te pakken.

Zelf de e-bike ervaren

Infrastructurele of technische verbeteringen alléén zijn vaak niet voldoende om meer forenzen de fiets op te krijgen. Daarom zet Groot Schiphol Bereikbaar zich in op gedragsverandering en stelt fiets- probeeracties ter beschikking. Daarnaast worden er in het gehele gebied test clinics georganiseerd, waarvan de social ride het startschot was.

Op de test clinics kunnen medewerkers van bedrijven uit het gebied e-bikes en speed pedelecs testen. De social ride en test clinics worden mede mogelijk gemaakt door Groot Schiphol Bereikbaar, KG Parkmanagement, goinGDutch en Enviolo.

Over Groot Schiphol Bereikbaar

In het programma Groot Schiphol Bereikbaar bundelen Royal Schiphol Group, gemeente Haarlemmermeer, provincie Noord-Holland, SADC, Vervoerregio Amsterdam en het ministerie van I&W hun krachten. Samen zetten ze zich in voor een betere infrastructuur en duurzame mobiliteit in de regio. Zo blijft Schiphol bereikbaar, leefbaar en een aantrekkelijk gebied om te werken. Groot Schiphol Bereikbaar is onderdeel van het programma Samen Bouwen aan Bereikbaarheid. Voor meer informatie over acties voor forenzen en werkgevers zie www.grootschipholbereikbaar.nl.

Over goinGDutch

goinGDutch is een samenwerking tussen Microsoft Nederland, Royal Schiphol Group, OrangeNXT en BAM Infra Nederland. Zij wil mensen stimuleren om de fiets te pakken naar het werk. Dat gaat volgens goinGDutch veel verder dan het aanbieden van comfortabele fietspaden. Met interactieve snelfietsroutes, een speciaal ontwikkelde bike assistent, trendy kledinglijn en de bike academy wil goinGDutch de ultieme woon-werkverkeer fietservaring bieden in drukke stedelijke gebieden. goinGDutch wil hiermee de bereikbaarheid en mobiliteit rondom steden en airport cities verbeteren, een bijdrage leveren aan een fittere beroepsbevolking en een belangrijk aandeel nemen in het verlagen van de Nederlandse CO2-uitstoot, zie goinGDutch • Makes you cycle.

Bron: Groot Schiphol Bereikbaar