IntercityHotel Amsterdam Airport op Schiphol Trade Park ontvangt eerste gasten

  16 juni 2022  |    Nieuws

Na een periode van proefdraaien, is het iconische IntercityHotel Amsterdam Airport op Schiphol Trade Park in Hoofddorp 1 juni officieel geopend. Het 33 meter hoge hotel met 8 verdiepingen, 280 kamers, vergaderzalen, een restaurant, bar, spa en fitnessruimte is onderdeel van de Deutsche Hospitality Group, waar onder andere ook de merken Steigenberger Hotels & Resorts en Jaz in the City onder vallen.

Rob van der Beek, general manager IntercityHotel Amsterdam Airport: “De keuze voor Schiphol Trade Park was voor ons geen issue. Wij zijn heel sterk gericht op vlieg- en treinverkeer. De nabijheid van Schiphol is dan natuurlijk een groot pluspunt. En als je wat meer inzoomt, is Schiphol Trade Park door de directe aansluiting op Station Hoofddorp een fantastische locatie. Het overgrote deel van onze gasten is namelijk OV-gebruiker.”

Materialenpaspoort

Het hotel is ontworpen door de Zwitserse architect Stephan Renner van Renner und Suter, en verder uitgewerkt door ‘duurzaamheidsgoeroe’ Thomas Rau. De opdracht luidde een zo duurzaam mogelijk en in hoofdlijnen remontabel gebouw. De remontabiliteit van het gebouw is gewaarborgd doordat alle inkomende stromen zijn geregistreerd in het Madaster, een materialenpaspoort.

Meer dan wettelijk energiezuinig

Het hotel maakt gebruik van een eigen WKO-installatie, warmtepompen en zonnepanelen op het dak voor de energievoorziening. Regenwater wordt opgevangen en gebruikt voor het doorspoelen van het sanitair. In de openbare ruimtes is een klimaatplafond geïntegreerd dat als voordelen heeft dat er geen convector en radiatoren nodig zijn, een extreem laag energieverbruik, en een betere leefomgeving omdat er geen droge lucht en tocht aanwezig zijn. De CO2-footprint van het hotel is zo laag mogelijk. Rob van der Beek: “We koken gasloos, hebben 400 zonnepanelen op dak en zijn daarmee al 65% meer energiezuinig dan wettelijk van ons wordt gevraagd. En omdat we op elke verdieping een soort betonnen rand om het hotel heen hebben om de zon te weren, hoeven we niet veel te koelen. Want dat is normaal gesproken wel een groot probleem in hotels.” Alle hotels van Deutsche Hospitality voldoen aan de eisen voor een Green Key label. Dit label stelt hoge eisen aan milieuzaken, uiteenlopend van het scheiden van afval tot het gebruik van milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen.

Stationsontwikkeling

Pieter van der Horst, projectdirecteur Stationsgebied Schiphol Trade Park ziet nog meer mogelijkheden voor deze locatie. “Onze stationsontwikkeling bij Hoofddorp is onderdeel van Enter[NL]; een internationaal topmilieu tussen Hoofddorp en de Zuidas. Er is op dit moment een reëel perspectief op het doortrekken van de Noord/Zuidlijn van Amsterdam-Zuid naar Hoofddorp. Daarmee zal Hoofddorp een nieuw stedelijk centrum worden in de Metropoolregio. Met name de stationsontwikkeling kan hier sterk van profiteren. We ontwikkelen het Stationsgebied Schiphol Trade Park als integraal onderdeel van de stationsomgeving van Hoofddorp, in samenhang met projecten zoals Hyde Park en Park 20׀20. We spelen maximaal in op de behoefte van de gebruikers; vooral werknemers, maar ook bewoners die door het nog aan te leggen Geniepark willen fietsen en wandelen. Het IntercityHotel past hier goed.”