John Celie bevangen door een boeiend groenvirus

  1 oktober 2015  |    Kennisartikel

Ruim één jaar na de opening van het nieuwe bedrijfsgebouw van Celieplant & Bouquetnet op Green Park Aalsmeer mag directeur John Celie er weer een mijlpaal bijschrijven. Op 1 oktober was op een zonovergoten dag de officiële ingebruikname van maar liefst 2.000 zonnepanelen. Werkelijk gigantisch en indrukwekkend om te zien.

Vol enthousiasme ontving directeur John Celie de genodigden op het dak van zijn prachtige en duurzame bedrijfsgebouw op Greenpark Aalsmeer. Naast de genodigden was de bekende weervrouw van RTL 4 Helga van Leur aanwezig om samen met John Celie en Peter Janmaat van Celieplant & Bouquetnet de officiële handeling te verrichten. Dit gebeurde bovenop het zonnige dak! De 2.000 zonnepanelen leveren per jaar ruim 520.000 kilowattuur aan groene energie op. Dit is vergelijkbaar met de hoeveelheid elektriciteit die maar liefst 200 huishoudens gemiddeld per jaar verbruiken.

Helga van Leur geeft startsein ingebruikname zonnepanelen Celieplant

John Celie geeft het groenvirus door
Celie is betrokken en zeer ambitieus als het gaat om duurzaamheid. Het bedrijf richt zich hierbij op alle terreinen waar het maar actief kan zijn; van het recyclen van eigen afval (water), het hergebruiken van regenwater en het reduceren van het energiegebruik tot een bijna neutraal niveau. Ook stimuleert Celieplant duurzaamheid in de gehele productieketen en daar selecteren ze steeds meer leveranciers op. “We hebben als groot bedrijf de verantwoordelijkheid om na te denken over de impact die onze bedrijfsvoering heeft op het milieu. Het is onze toekomst. Daar moeten we nu wat aan doen. Dat je straks achter jouw CO2 bijdrage staat. Want daar gaat de consument naar vragen. De klant wil weten wat jouw totale CO2-voetafdruk is.”

John Celie: “Ik probeer aanjager te zijn in duurzaam ondernemen. Ik ben hier twee jaar geleden mee begonnen en ik ben er inmiddels mee besmet, in positieve zin natuurlijk. Ik wil dit groenvirus graag doorgeven aan iedere ondernemer. Ik wil ze overtuigen hoe belangrijk het is. Het is vanzelfsprekend voor mij geworden om duurzaamheid voorop te stellen. Het zit diep geworteld in mijn genen. De Rabobank heeft op dit gebied een belangrijke knowhow opgebouwd, waar ik graag gebruik van heb gemaakt.”

Achtergrondinformatie over de zonnepanelen
Om het geheel veilig en weersbestendig op het dak te leggen is een montagesysteem gebruikt dat door een kassenbouwer is ontwikkeld. De firma Kandelaar uit de Kwakel heeft als installateur hier goed bij geholpen. Zoals we allen weten zijn kassen zeer wind- en weersbestendig. Celie: “Ons bedrijf verbruikt per jaar ongeveer 800.000 Kw stroom, waarvan 65-70% overdag tijdens de productie. Aangezien we de stroom overdag opwekken ga ik er vanuit dat wij zo’n 75% van onze opgewekte elektriciteit zelf kunnen gebruiken. En dat is een hoog percentage in vergelijking met andere verbruikers. Om het hoogste rendement van de panelen te halen is het belangrijk de juiste richting van de panelen vast te stellen. Eén van de dertig weerstations in Nederland is bij Schiphol. Aangezien wij vlak bij Schiphol zijn gevestigd hebben we de resultaten/gegevens van dit weerstation kunnen gebruiken. Met gedetailleerde computersoftware zijn deze gegevens geprojecteerd op de situatie van ons dak/gebouw en vervolgens geïmplementeerd in een optimaal positieplan van waaruit het ‘leg plan’ is vastgesteld.”

Foto:
Vlnr:Richard Kandelaar, (Green Energie Installatiebedrijf), Peter Janmaat (commercieel directeur Celieplant en Bouquetnet), Mart Pfeiffer (Rabobank Regio Schiphol), Ingrid Celie, John Celie (algemeen directeur Celieplant en Bouquetnet), Helga van Leur (weervrouw RTL4)

Anne Peters

Anne Peters

Salesmanager, SADC

a.peters@sadc.nl