Meedenken heeft nog nooit iemand kwaad gedaan.

  23 december 2016  |    Interview

In de nieuwsbrief van WDP verscheen een interview met Rien van Ast, general manager van WDP over de mogelijkheden op en rond Schiphol, waaronder Schiphol Logistics park. Lees hieronder zijn verhaal.

 

Jongensachtig enthousiast loopt hij over het immense terrein. Rien Van Ast gaat op in zijn werk, zoveel is duidelijk. Wijzend, en vertellend, over de expansiemogelijkheden van WDP en haar klanten rond Schiphol.

De logistieke schil
‘We waren hier al vrij nadrukkelijk aanwezig met grote projecten voor Kuehne & Nagel en Rapid Logistics om er maar een paar te noemen, maar op de 90.000 m2 die we hier hebben, is nog plaats voor andere projecten. We houden rekening met onze bestaande klanten, die moeten kunnen uitbreiden, maar we zien ook graag anderen arriveren.

Je moet weten dat het altijd interessant is om je projecten en gebouwen zo te ontwerpen dat ze integraal deel uitmaken van het logistieke proces. Ik noem dat ‘de logistieke schil’. Die logistieke schil is niets anders dan alles wat opslag, overslag en transport betreft, waar onze klanten mee geconfronteerd worden.

Je wil niet meteen een deeltje van die schakel zijn, want dan ben je vervangbaar en toon je te weinig toegevoegde waarde. Je wil meedenken en oplossingen formuleren waar iedereen baat bij heeft. Van start tot einde.

Schiphol als aantrekkingspool
‘Schiphol is geen multimodale site, maar door de aanwezigheid van het Westelijk havengebied en de containerterminal, kun je toch maximaal alle voordelen uitspelen. Hoe je ’t ook draait of keert, vroeg of laat komt lading op een vrachtwagen terecht. Daar moet je rekening mee houden.  Door wat we hier kunnen bouwen, hebben we al veel van onze klanten vooruit kunnen helpen.

Secundaire bestemmingen en groei
Wij bouwen niet zomaar distributiecentra en opslagcapaciteit, we denken mee met onze klanten. Dat geeft alleen maar voordelen. We hebben altijd rekening gehouden met de functionaliteiten die onze klanten nodig hebben. Maar we verliezen nooit de secundaire bestemming uit het oog. Wat als een klant weggaat? Hebben we dan nog iets aan dat gebouw? Het moet moduleerbaar blijven en aanpasbaar aan de eisen van die nieuwe klanten.

Wat we willen doen, is met onze klanten nadenken hoe we hun processen zo efficiënt en kort mogelijk laten verlopen, zonder dat er kwaliteitsverlies, tijdsverlies of onnodige logistieke handelingen aan te pas komen.

In functie van die vereisten beginnen we te bouwen en dat komt iedereen ten goede.

Denken en doen
Van Ast is een man met een missie, zoveel is duidelijk. Hij wijt dat zelf aan de logistieke scholing, die hij deelt met vele anderen bij WDP. Het gaat in de eerste plaats om logistiek, niet om bouwen alleen. Duidelijk geen prater maar een doener. Ik krijg nog een stevige handdruk en hij beent weg. Blij dat het gesprek er op zit en hij weer echt werk kan verzetten.

Bron: WDP Newsletter 21 december 2016