Minerva gestart met bouw distributiecentrum 2.0 op Schiphol Trade Park

  26 november 2020  |    Nieuws

Begin november heeft SADC een kavel van circa 40.340 m2 op Schiphol Trade Park aan Minerva Development geleverd. De eerste paal is inmiddels geslagen. Naar verwachting zal het distributiecentrum in het laatste kwartaal van 2021 door aannemer Dijkham Bouw BV worden opgeleverd. Het ontwerp van Dedato Architecten valt vooral op door de aandacht die is gegeven aan de ‘groene uitstraling’. Niet alleen duurzaamheid van binnen, maar juist ook van buiten door onder andere natuurinclusiviteit in het ontwerp mee te nemen.

Het DC meet 30.000 m2, met 3.000 mkantoren en een (vrij bijzonder) onder het DC gelegen parkeergarage van 7.500 m2 met 270 parkeerplekken. Het DC zal voorzien zijn van 28 loading docks en 4 overheaddeuren op maaiveld, een sprinkler installatie, zonnepanelen op het dak en delen van de gevels. De vloerbelasting bedraagt 5.000 KG/M2 en de vrije hoogte in het DC 12,20 M1. DKL B.V. zal circa 16.500 mhuren.

De ontwikkeling van Minerva is een voorbeeld van de nieuwe logistieke toekomst. Het pand is niet primair functioneel gebouwd maar er is ook heel veel rekening gehouden met duurzaamheid. Zowel zichtbaar als onzichtbaar, wat heeft geleid tot een prachtig modern pand dat de tand des tijds gemakkelijk kan doorstaan.

Irene Vasseur, partner bij Minerva Development: “Minerva is enorm blij als ontwikkelaar betrokken te mogen zijn bij de realisatie van dit ambitieuze plan dat middels een zeer prettige en nauwe samenwerking met ons bouwteam en vooral samen met het bevlogen team van SADC tot stand gebracht wordt. Het bouwteam van Minerva bestaat uit: Dijkham Bouw, Dedato Architecten, BVF projectmanagement, Kooij & Dekker Ingenieursbureau en Wieringa Advocaten. Wij danken ook Mirastar en KKR voor het in Minerva en ons team gestelde vertrouwen en zien uit naar het moment waarop het gebouw gereed is voor ingebruikname.”

Toegevoegde waarde
Schiphol Trade Park heeft de ambitie het meest duurzame en innovatieve business park van Europa te worden. Rob de Wit, coördinator Schiphol Trade Park: “De eisen die we hiervoor aan klanten stellen, zijn heel hoog en gaan verder dan gebruikelijke duurzaamheidsmaatregelen. Zo willen we dat er veel aandacht is voor de uitstraling van het gebouw in de omgeving en aan de ecologische toegevoegde waarde voor mens en dier. Dat Minerva koploper wil zijn in wat ik noem een distributiecentrum 2.0, is een groot compliment waard.”

Het ontwerp van Dedato Architecten is hier een goed voorbeeld van. De breed opgezette gevelbanden accentueren het kantoorgebouw en de entrees die door de zogenaamde ‘soft landing’ een duidelijke relatie leggen met de buitenruimte. Zichtbare duurzaamheidstoevoegingen op de gevel maken duidelijk onderdeel uit van de architectuur, wat zich kenmerkt met kwalitatief groen en zonnepanelen op de gevel, die zelfs een betere energieopbrengst leveren dan op het dak geplaatste panelen. Aangenaam kleurgebruik zorgt voor een prettige uitstraling naar de omgeving.

Kantoor als een loft
Op zowel maaiveldniveau als op de gevel en op het dak is flink uitgepakt met groen. Een uitgewerkt ecologisch plan ligt hieraan ten grondslag. Op  basis van een goed uitgewerkt ecologisch plan zijn keuzes gemaakt voor toepasbare bomen, struiken en andere planten die optimaal bijdragen aan de biodiversiteit. Het groen wordt onderhouden door een irrigatiesysteem dat door zelf geborgen regenwater wordt gevoed. Opvallend zijn twee grote dakterrassen die voor alle gebruikers toegankelijk  zijn en de aanwezigheid van veel bomen en overig groen. Om de verbinding met binnen nog meer te benadrukken, worden ook in de  entrees groene wanden geplaatst. De kantoren bovenop het gebouw zijn zeer ruim van opzet en hebben eerder het karakter van een loft dan van een logistiek pand. Parkeren gebeurt onder het gebouw, zodat dit niet onnodig zichtbaar is en ook geen openbaar terrein in beslag neemt.

Het complex wordt toegevoegd aan de portefeuille van een joint venture van Mirastar en KKR.