Nabuurs ontwikkelt voor bierbrouwer AB InBev stadsdistributiecentrum op Business Park Amsterdam Osdorp

  27 oktober 2022  |    Nieuws

Onlangs is het hoogste punt bereikt van het nieuwe stadsdistributiecentrum dat Nabuurs op Business Park Amsterdam Osdorp aan het bouwen is. Na oplevering in mei 2023 zal de logistiek dienstverlener per elektrisch transport de horeca van Amsterdam en provincie Noord-Holland met de dranken van AB InBev bevoorraden. Business Park Amsterdam Osdorp is een ontwikkeling van SADC en gemeente Amsterdam.

Elektrisch transport voor bierbrouwer

Het stadsdistributiecentrum dat door Heembouw wordt gebouwd, telt naast een kantoorruimte van 955 m2, een warehouse van 8.500 m2 met een mezzanine van 1.500 m2. Nabuurs Logistiek gaat vanuit deze locatie per elektrisch transport de horeca van Amsterdam en provincie Noord-Holland bevoorraden met de dranken van AB InBev, de grootste bierbrouwer ter wereld van onder meer de merken Budweiser, Hertog Jan, Dommelsch, Leffe, Jupiler en Corona.

Duurzaam en natuurinclusief

Aan duurzaamheid is veel aandacht besteed in het ontwerp, onder meer vastgelegd in het Value Added Plan dat vestigers op Business Park Amsterdam Osdorp moeten opstellen. Zo is het CO2-neutrale stads-DC volledig natuurinclusief. Er is rekening gehouden met de versterking van de lokale biodiversiteit. Dit zie je terug in de bedekking van de gehele noordgevel met inheemse bomen en heesters. Bovendien is twintig procent van het perceel onverhard of half-verhard en komen er zonnepanelen op het dak.

Het nieuwe stadsdistributiecentrum krijgt het BREEAM label ‘very good’.

Zo de stad in

Ook de locatie zelf is duurzaam te noemen. Het stedenbouwkundigplan van Business Park Amsterdam Osdorp onderscheidt zich in duurzaamheid en circulariteit. Het Business Park is gelegen nabij de A9 en A5 tussen de luchthaven Schiphol en Amsterdam Nieuw-West. Mede dankzij deze strategische ligging is dit het bedrijventerrein van de toekomst. Vanuit Business Park Amsterdam Osdorp rijden de elektrische trucks van Nabuurs zo de stad in.

Ard Nabuurs, New Developer Director/DGA Nabuurs: “Door de supply chain op een slimme manier in te richten voegen we waarde toe, en elimineren we verspilling. Dat leidt tot lagere logistieke kosten per producteenheid, een consistente basiskwaliteit en minder fijnstof- en CO2-uitstoot. Onze ambitie is om met zero emissie horecazaken in binnensteden te bevoorraden. En dat gaat nu ook op business park Amsterdam Osdorp gebeuren. In 2040 willen we de volledige logistieke keten CO2, van grondstof tot eindproduct, neutraal laten opereren.” Nabuurs werkt al langer samen met AB InBev en beide zetten zich in voor duurzaamheid. Zo wil AB InBev uiterlijk 2028 hun vijf grootste brouwerijen in Europa CO2 neutraal laten produceren.

Yasha Schadee, projectmanager SADC: “Nabuurs en AB InBev zijn bij uitstek bedrijven die we graag zien op ons business park. Zij delen dezelfde duurzame ambities en dat is in het ontwerp en de bedrijfsvoering goed te zien. Gezamenlijk zijn we tot vergaande maatregelen gekomen waardoor er straks een pand staat waar we trots op kunnen zijn.”

Nabuurs Logistiek is bij de ontwikkeling, de verhuur aan AB InBev en de verkoop aan CBRE IM geadviseerd door Industrial real estate partners.