Nippon Express thuis in het groen

  6 april 2021  |    Nieuws

In de lente-editie van het ondernemersmagazine Haarlemmermeer INTO business verscheen een interview met Martin Schenkels van Nippon Express over hun nieuwe distributiecentrum op Schiphol Trade Park. Niet alleen voorzien van de nieuwste faciliteiten voor de pharma, maar ook met vergaande duurzaamheidsmaatregelen, vastgelegd in een Value Added Plan. Geen standaard maatregelen, Nippon Express heeft heel duidelijk zijn nek uitgestoken voor een toekomstbestendig pand voor zowel medewerkers, omgeving als natuur. Het pand wordt naar verwachting in juni 2021 opgeleverd. Lees hieronder het gehele interview.

“Mijn collega’s en ik staan te trappelen om ons nieuwe distributiecentrum te betreden”, zegt Deputy General Manager Martin Schenkels van Nippon Express. “Dit is zo’n dream come true, wij zijn al jarenlang bezig met een ruimer jasje voor onze groeiende onderneming. President Masahiro Murakami en vice-president Ruud Drijsen sloegen vorig jaar met wethouder Marja Ruigrok de eerste paal. Nu is het wachten op het moment dat wij de sleutel van ons prachtige, duurzame pand op Schiphol Trade Park eindelijk in het slot kunnen steken!”

Value Added Plan
En prachtig is het, het state-of-the-art pand van de internationale logistieke dienstverlener. Midden in het groen, uitkijkend op de Geniedijk. Van alle nieuwste innovaties voorzien en vol van doordachte duurzame oplossingen. Het hele complex is energieneutraal, LED verlicht, goed geïsoleerd, grotendeels demontabel, heeft zonnepanelen en wordt verwarmd door middel van een gasloze waterpomp. Alle duurzaamheidsmaatregelen zijn door Nippon in samenspraak met SADC, de gebiedsontwikkelaar van Schiphol Trade Park, opgesteld en vastgelegd in een Value Added Plan. In dit plan zijn maatregelen opgenomen die duidelijk een stap verder gaan dan ‘normaal’. Het pand is voorzien van grote raampartijen waardoor ultiem van het daglicht genoten kan worden.

Martin: “Er was uiteraard al rekening gehouden met een ‘club’, een ontmoetingsplek voor alle medewerkers, en ruime werkplekken met voldoende privacy. En door de modulaire constructie is op- en afschalen gemakkelijk. Waar voorheen thuiswerken niet gebruikelijk was binnen onze onderneming, hebben we als gevolg van corona een switch gemaakt. We merken dat het in een behoefte voorziet. Dan is het prettig om flexibel te zijn, nu en in de toekomst.”

Verantwoordelijkheid ondernemer
“Duurzame en innovatieve ontwikkeling vind ik zelf van groot belang’, stelt Martin. ‘Ik ben echt van mening dat je niet meer om je verantwoordelijkheid als ondernemer heen kunt. Ook de heren Murakami en Drijsen onderstrepen dat. Een paar jaar geleden heb ik privé al een meer duurzame bril opgezet. Toen vroeg mijn dochter mij: “waarom hebben wij eigenlijk geen zonnepanelen op ons huis, pap?”k Naar aanleiding daarvan hebben mijn gezin en ik echt stappen gemaakt. Ik ben er ontzettend trots op dat wij met onze onderneming ook een substantiëlere bijdrage aan verduurzaming kunnen leveren. Voor Nippon Express is verduurzaming veel meer dan een marketingterm, we willen een rol van betekenis in de verandering in onze branche spelen en daarbij een paar stappen op de markt vooruitlopen. Andere ondernemingen inspireren, zelfs. Dat heeft, in samenwerking met alle betrokken partijen, dit fantastische resultaat opgeleverd.

We hebben bij het ontwerp uiteraard ook naar de wensen van onze medewerkers geluisterd. Ik ben een echte sportfanaat, loop graag hard. Ik denk dat je als je lekker in je vel zit ook beter presteert en dat bewegen bijdraagt aan je levensgeluk. Hoe mooi is het dan om dit aan je medewerkers door te geven? Een groot aantal van onze 150 medewerkers op kantoor woont namelijk binnen een straal van 20 kilometer van het pand. Toen wij aangaven dat we het op de fiets komen wilden stimuleren, kregen we terug: ‘prima, als er douches zijn’. Dus dat hebben we, naast en een mooie groene buitenruimte, uiteraard ingevuld. Dat maakt ons redelijk uniek en helpt ons ook bij het vinden van nieuwe medewerkers, verwachten we.”

Super locatie met respect voor de omgeving
“Met dit pand kunnen we echt invulling gaan geven aan onze groeiambities ”, besluit Martin. “Vooral op het gebied van Pharma kunnen we nu slagen maken, we hebben alle vries- en koeloplossingen in huis om deze branche heel goed te kunnen bedienen. Daarnaast vinden we het heel bijzonder om waarde toe te voegen aan de omgeving. Zo vangt onze groene parkeergarage onder meer het fijnstof op en groeien er inheemse planten. Ook is er ruimte voor insecten, vogels en kleine zoogdieren. Met groen rond de hekken zorgen we voor een natuurlijke overgang van gebouwen naar groen. En we zijn via de fly-over zo op de A4. Ik ben echt apetrots op ons nieuwe thuis in het groen op een super locatie!”

[kader]

Vruchtbare samenwerking
Laurens Schenk van Schenk Makelaars & Partners: “Wij adviseren Nippon Express al 20 jaar en spreken dezelfde taal. Dat we ook nu, met een lokaal team onder leiding van Carel van Till, hebben mogen adviseren bij de keuze voor de locatie van het nieuwe distributiecentrum vervult me met trots. Namens Schenk Makelaars & Partners wens ik Nippon Express goede zaken op dit uiterst moderne bedrijventerrein!”