Olifantsgras in trottoirbanden, tegels en andere betonelementen op Schiphol Trade Park

  28 augustus 2019  |    Nieuws

De aanleg van de infrastructuur op Schiphol Trade Park is in volle gang. Steeds meer wordt zichtbaar hoe de ambitie om het meest duurzame en innovatieve business park van Europa te worden, wordt vormgegeven. In de video van KWS, uitvoerder van de werken, vertellen Jaap Schotanus van Bio Bound en Gert-Jan Petri van Miscanthusgroep Haarlemmermeer over de unieke samenwerking en toegepaste betonelementen.

Olifantsgras van Schiphol Trade Park in trottoirbanden e.o.
Bio Bound is een uniek product dat is opgebouwd uit circulair beton en biobased materialen, zoals Miscanthus. Oftewel Olifantsgras. Al een aantal jaar verbouwt Miscanthusgroep Haarlemmermeer dit olifantsgras op delen van Schiphol Trade Park die nog niet worden ontwikkeld. Miscanthus groeit 4 tot 5 meter per jaar. De stengel van het gewas wordt gekalibreerd in kleine lengtes in trottoirbanden, tegels en andere betonelementen op Schiphol Trade Park gebruikt.

De banden zijn opgebouwd met een deklaag van normaal beton maar de binnenkant bestaat uit biobased beton. Hierdoor is het materiaal gegarandeerd duurzaam en bestand tegen bijvoorbeeld strooizout in de winter. Duurzaamheid en kwaliteit staan voorop.

Eerste project ter wereld
Schiphol Trade Park is het eerst project in de wereld waar dit circulaire beton in banden en stenen wordt toegepast. Dat de gebruikte Miscanthus op het business park zelf groeit, en nu in de infrastructuur wordt toegepast, maakt het project extra uniek.

Cijfers
In totaal is 125 m3 Miscanthus gebruikt voor:

  • 8.000 m2 tegels
  • 6.800 banden
  • 3.500 m2 overige beton producten

Bekijk hier ook het filmpje over het circulaire asfalt op Schiphol Trade Park.