26 september 2022 | PHB
Tijdens het MRA Symposium State of Sustainability op 22 september jl. leidde PHB de deelsessie Toekomstbestendige gebiedsontwikkeling bedrijventerreinen. In deze sessie ging het over verduurzaming van bedrijventerreinen binnen de MRA. Samen met enkele voorhoedebedrijven is PHB bezig met de herstructurering en verduurzaming van bestaande bedrijventerreinen in de MRA.
Gemeenschappelijk belang
De eisen aan bedrijven vanuit de centrale overheid worden steeds strenger: hoe gaan bedrijven hiermee om, waar staan we nu en wat moet er nog gebeuren? En hoe kunnen de verschillende gemeenten binnen de MRA elkaar hierbij helpen en versterken, zonder steeds opnieuw het wiel te hoeven uitvinden? Het ging bij deze deelsessie dan ook nadrukkelijk om wat er mogelijk is door publiek-private samenwerking en praktijkvoorbeelden bedrijventerreinen.
Focus op energietransitie
Bedrijventerreinen zijn in Nederland verantwoordelijk voor circa 40% van het totale energieverbruik. Er ligt dan ook, zowel landelijk als in de MRA, een belangrijke uitdaging bij de verduurzaming ervan. De 280 bedrijventerreinen in de MRA zijn daarnaast een belangrijke schakel bij het streven naar een circulaire economie en een duurzaam mobiliteitssysteem. Het verduurzamen van bedrijventerreinen is één van de uitvoeringslijnen uit de MRA Agenda 2020-2024, waarbij het accent ligt op de energietransitie op bedrijventerreinen.
Stand van zaken
De afgelopen jaren is de stand van verduurzaming per bedrijventerrein in de MRA in kaart gebracht. De Atlas Plabeka biedt inmiddels een ‘kansen voor energietransitie’-rapport per bedrijventerrein. Focus ligt op het stimuleren en ondersteunen van bedrijventerreinen om kansen op energietransitie te benutten.
Op sommige bedrijventerreinen in de MRA zijn inmiddels forse stappen gezet. 28 gemeenten hebben in januari 2022 het eerste Noord-Hollandse Energiebesparingsakkoord ondertekend. Zij maken daarin samen met de provincie en de omgevingsdiensten afspraken om bedrijven te stimuleren energie te besparen.
PHB
PHB (adviesbureau toekomstbestendige bedrijventerreinen) ondersteunt in opdracht van de MRA en de provincie Noord-Holland gemeenten en ondernemers bij het verduurzamen en toekomstbestendig maken van bedrijventerreinen. Marisol Elisabeth (projectmanager PHB) vertelde aan de hand van enkele praktijkvoorbeelden meer over hoe haar organisatie bedrijven en gemeenten kan ondersteunen. Omdat het PHB als overheidsorganisatie geen commercieel belang heeft, kan het kosteloos en belangeloos gemeenten en bedrijven ondersteunen op het gebied van herstructurering, duurzaamheid, verbetering van organisatiegraad, ondermijning en mobiliteit.
PHB is gestart met het rechtstreeks benaderen en – bijvoorbeeld via koplopersinitiatieven – ondersteunen van bedrijven ten behoeve van het plaatsen van zonnepanelen en het doorvoeren van energie-bezuinigingsprogramma’s.
Drie voorbeelden
Drie van die best practices kwamen uitgebreid aan de orde: de winnaar van de vorige Plabeka Bokaal, SAENZ (Zaanstad), De Heining (Gemeente Amsterdam) en het virtueel Netwerk Schiphol Trade Park in Hoofddorp.
Tom Grootjen van energiecoöperatie SAENZ – winnaar van de vorige Plabeka Bokaal – vertelde over hoe het zijn organisatie sindsdien is vergaan, waar ze nu staan en wat de ‘lessons learned’ van dit proces zijn. Ook stond hij stil bij de huidige problematiek van congestie op het stroomnet en mogelijke oplossingen hiervoor, zoals eigen opwek, opwek in de buurt, delen van overschotten en opslag van energie.
Parkmanager Kees Goedknegt van bedrijventerrein De Heining – dit jaar genomineerd voor de Plabeka Bokaal – gaf uitleg over de manier waarop zij hun organisatie en communicatie hebben gestroomlijnd.
Energie Collectief Schiphol Trade Park
Energie Collectief Schiphol Trade Park is een pilot van energiecoöperatie Schiphol Trade Park, als antwoord op de energietransitie én de netcongestie. Met als doel: slimme energienetwerken op bedrijventerreinen. Hierbij benutten bedrijven onderling elkaars ‘overtollige’ rest-energie, zodat ‘nieuwkomers’ (die vanwege netcongestie geen aansluiting kunnen krijgen) stroom kunnen gebruiken uit contracten van bestaande klanten. Projectmanager Arnoud van der Wijk (SADC) legde uit hoe dit werkt.