Reality check ontwikkeling circulaire werklocaties: de kosten en opbrengsten in beeld

  21 december 2018  |    Nieuws

SADC, gemeente Haarlemmermeer, Port of Amsterdam en gemeente Amsterdam hebben de ambitie om werklocaties volgens circulaire principes te ontwikkelen.

De urgentie is hoog. De ontwikkeling van werklocaties leidt tot een groot beslag op energie, materialen en water. Het grootste deel van dit gebruik vindt plaats door ontwikkelaars en ondernemers bij de realisatie en exploitatie van bedrijfsgebouwen. Alleen al in de Metropoolregio Amsterdam vinden tot 2030 nog 1500 gronduitgiftes plaats. De relatief korte levensduur van bedrijfsgebouwen en werklocaties, maakt het nog belangrijker om na te denken over adaptiviteit van locaties en herbruikbaarheid van materialen. Voor meerdere locaties en bedrijfsgebouwen die nu gerealiseerd worden, geldt dat ze nog tijdens de periode van het klimaatakkoord (tot 2050) worden herontwikkeld.

In de dagelijkse praktijk van gebiedsontwikkeling zien we een kloof tussen ambitie en realisme. Samen met Stichting Kennisalliantie Bedrijventerreinen Nederland (SKBN) is daarom een praktijkonderzoek uitgevoerd naar manieren om deze kloof te overbruggen. Door een multidisciplinair team (Metabolic,APTO Architects, Ecorys, Akro Consult en HorYzoN) is een afwegingskader voor circulaire gronduitgifte opgesteld. Dit afwegingskader is een hulpmiddel om de samenwerking tussen gebiedsontwikkelaars, markt en overheid goed vorm te geven. Deze samenwerking concentreert zich rondom de uitgifte van gronden; het moment waarop verantwoordelijkheden en ambities worden overgedragen en ook geborgd moeten worden. Hier wordt de basis gelegd voor een circulaire bouw, exploitatie en uiteindelijk hergebruik van de bedrijfsgebouwen.

Tijdens de Week van de Circulaire economie, op vrijdag 18 januari 2019 van 13:00 tot circa 15:30 uur, wordt het Afwegingskader circulaire gronduitgifte werklocaties gelanceerd. Dit zal plaatsvinden bij co-working space C-Bèta aan de Rijnlanderweg 916 in Hoofddorp. Tijdens dit evenement wordt het afwegingskader toegelicht door het onderzoeksteam en gaan we graag met elkaar in discussie over de toepassing van de resultaten. Bent u benieuwd? U kunt zich via onderstaande button aanmelden. Dit is niet van toepassing als u zich al heeft aangemeld.