14 december 2018  |    Interview

De nieuwe vestiging van Somfy op Bedrijvenpark De President in Hoofddorp is in aanbouw. Het werk verloopt voorspoedig en medio mei 2019 krijgt directeur Sven van Witzenburg de sleutel. Op die dag wordt een uniek bouwproject tot een einde gebracht. Want de totstandkoming is het gevolg van een bijzondere samenwerking tussen zeven partijen. Gecompliceerd? In tegendeel: een bijna vanzelfsprekende meerwaarde. In de INTO business edities Haarlemmermeer, Amstelland en Duin- en Bollenstreek verscheen het interview met Sven van Witzenburg  (Somfy), Eddy Kool (Ringstate) en Rob Wijnen en Eelco Kienhuis van SADC.

SADC hielp Somfy bij de keuze en realisatie van de nieuwe bedrijfslocatie: een perceel van 11.300 m2 waarvan 6.000 m2 wordt ingevuld met de nieuwbouw. Met de resterende vierkante meters sorteert het bedrijf voor op groei in de toekomst. Somfy is uit zijn jasje gegroeid op haar huidige locatie op Graan voor Visch en zocht een nieuwe plek in de regio die goed bereikbaar is voor klanten, leveranciers en medewerkers. Van Witzenburg: “Er werken 73 mensen bij ons. Het gros is woonachtig in deze regio. Zij blijven dus dichtbij werken en dat betekent dat Somfy de knowhow van deze mensen in huis houdt. Bedenk dat een aantal hier al twintig jaar of langer werkt.”

S van Somfy
Ook Ringstate bv raakte betrokken bij de nieuwbouw. Sven van Witzenburg is een goede relatie van Eddy Kool, die directeur is van Ringstate. Laatstgenoemde droeg de ontwikkelaar Borghese Real Estate aan die ook in andere opzichten grote meerwaarde heeft. Eddy Kool legt uit: “Borghese is een ontwikkelaar die samen met eindgebruikers wensen vertaalt naar duurzame, praktische en moderne oplossingen. Pleijsier Bouw is de aannemer van de Somfy-vestiging geworden en Borghese Real Estate heeft de nieuwbouw van Somfy ondergebracht bij belegger Fortissimo. Somfy heeft een huurovereenkomst van 15 jaar, maar het mooie is dat alle wensen van de huurder zijn gehonoreerd door Fortissimo.”

Bouw had voor Somfy nog een bijkomend voordeel. Van Witzenburg: “Deze bouwer werkt veel met MIES Architectuur. Ik ben gecharmeerd van hun werk. Zij hebben onze nieuwbouw ontworpen. Aan de voorzijde staat het kantoor en het Somfy House (showroom, red.) en daarachter het magazijn. In de gevel van het kantoor komen de contouren van de S van SADC en Ringstate helpen met nieuwbouw Somfy naar voren. Dat vond ik een leuk aspect. Al met al is het ontwerp prachtig geworden.” Rob Wijnen, salesmanager bij SADC: “Dit is een prachtig voorbeeld hoe samenwerking kan en zou moeten zijn. En helemaal in ons straatje. Want SADC verbindt graag partijen in alles fases van het project.”

Duurzaamheid in de praktijk
Het nieuwe onderkomen van Somfy is volledig gasloos, er komen zonnepanelen op het dak en de klimaatbeheersing werkt met behulp van een koude/warmte systeem. Verder wordt er louter ledverlichting gebruikt. Met de bouw van de Somfy-vestiging is een begin gemaakt met de invulling van fase 2 van De President. SADC hoopt dat naast de kavel van Somfy binnen afzienbare termijn begonnen wordt met de bouw van een hotel dat meer dan 300 kamers krijgt. Eelco Kienhuis, salesmanager bij SADC: “Zowel Somfy als het hotel zijn bedrijven die we graag zien komen. Ze passen niet alleen qua uitstaling en business in het plaatje, maar lopen bovendien voorop als het gaat om duurzaamheid, kwaliteit en professionaliteit. Kortom, bedrijven die passen bij De President, waar alles zo veilig, schoon en circulair mogelijk is. Uiteindelijk vinden wij het maatschappelijk rendement minstens zo belangrijk als het financieel rendement.”

Van eigen markt thuis
Het Somfy-hoofdkantoor, dat zijn oorsprong kent in 1850, is gevestigd te Cluses in de Franse Alpen. Wereldwijd zijn ruim 8.000 mensen in 53 landen voor de onderneming werkzaam. Somfy is marktleider op het gebied van elektrische besturingen voor onder andere rolluiken, zonweringen, toegangspoorten en garagedeuren. Verder heeft het bedrijf zich ontwikkeld tot een topspeler op het gebied van domotica. De toepassingen zijn geschikt voor zowel woningen als utiliteitsbouw. “Het moge duidelijk zijn dat al onze producten straks in onze nieuwe vestiging geïntegreerd zijn”, benadrukt Van Witzenburg.

Bekijk hier de online publicatie van INTO business.