25 januari 2017 | Blog, Nieuws
Blog Jeanet van Antwerpen, Directeur SADC
Het geheim
Net terug van een mooie backpack trip door Taiwan, open ik mijn mailbox. Mail uit Reykjavik, verzoeken om delegaties te ontvangen uit Portugal, Australië. Ons verhaal trekt na 30 jaar nog steeds wereldwijd de aandacht. Hoe doen wij dat toch, zo’n samenwerking tussen verschillende overheden en de nationale luchthaven? Wat is ons geheim?
Geduldig kapitaal
Zoals altijd begint pionieren met mensen die iets willen, lef hebben, het gaan doen en zich voor lange tijd committeren. Provincie Noord-Holland, Haarlemmermeer, Amsterdam en Schiphol zijn met Schiphol Area Development Company, letterlijk en figuurlijk over grenzen gestapt. Met van meet af aan economisch en maatschappelijk rendement als doel; het faciliteren van economische groei door het ontwikkelen van ‘state of the art’ bedrijventerreinen en daarmee meer banen voor mensen in onze regio. Wij zijn er voor lange termijn waardecreatie en dat vraagt ‘geduldig kapitaal’, zoals dat zo mooi in de laatste versie van de corporate governance code staat.
Onze bewoners
In ons dagelijks werk gaat het om mensen. De ondernemers en werknemers van de bedrijven zijn de bewoners van onze werklocaties. Hen optimaal ontzorgen, dat is wat ons drijft. Voor de ondernemer start onze zichtbare ondersteuning met de keuze van hun plek, het proces van vergunningen en bouwen van het bedrijfspand. Voor ons begint het denken vanuit de ondernemer al veel eerder. Wat verandert in de wereld om ons heen en wat hebben ondernemers dan nodig om hen nu en in de toekomst een uitstekende plek te geven? En onze zorg gaat door op het moment dat het bedrijf bewoner is geworden, ‘eens een klant altijd een klant’. Samen houden we de kwaliteit van onze werklocaties hoog. Of het nu om veiligheid gaat of het beheer van wegen en groen, wij realiseren een plus op de basisbudgetten van gemeenten. Ook nieuwe ontwikkelingen en kansen pakken wij samen op, bijvoorbeeld via de parkmanagementverenigingen. Zichtbare resultaten zijn onder meer glasvezelinfrastructuur en projecten die kosten verlagen en duurzaamheid vergroten (‘Hello Energy’ en ‘Zero Waste’).
Verschillende perspectieven
Samenwerking om zaken van de grond te krijgen, is vanzelfsprekend. We doen niets alleen en elke samenwerking is uniek. Onze resultaten meten wij vanuit maatschappelijk-, financieel-, commercieel- en medewerkersperspectief. Deze wisselende perspectieven geven energie en zijn nodig om integrale oplossingen te vinden, nieuwe concepten te ontwikkelen samen met anderen. Dat doen wij onder andere bij de ontwikkeling van Valley, het eerste circulaire werkmilieu ter wereld, bij de Green Datacenter Campus met als ambitie 100% warmteuitwisseling en hernieuwbare energie. En bij Gateway E-commerce, een samenwerking met de douane, Schiphol en logistieke dienstverleners.
Scoren op lijstjes
Het is in de Metropoolregio Amsterdam goed zaken doen. Wij zijn aantrekkelijk voor ondernemers uit alle windstreken, van Hoofddorp tot Brussel en Atlanta. We spreken onze talen, onze regionale economie en arbeidsaanbod zijn krachtig en divers. We scoren goed met onze leefkwaliteit op de internationale lijstjes, net als met ons innovatief vermogen, duurzaamheid, groei van startups en supersnelle connectiviteit zowel via de ‘ouderwetse’ fysieke infrastructuur, als digitaal via AMS-IX en de hard groeiende datacentermarkt.
Positieve onrust
En toch heerst bij ons een gevoel van ‘positieve onrust’. Die onrust gaat over het enorme onbenutte potentieel van de transitie naar een circulaire economie, het slimmer gebruiken en faciliteren van digitalisering en de uitdagingen van de logistiek. Daarin is onze regio nog te veel versnipperd. Ieder heeft zo zijn eigen initiatief of programma. Er is veel goede wil en ook concrete projecten, maar nog te weinig samenballing van mensen, geld en energie. En dat is doodzonde. We kunnen het beter en ‘grootser’ aanpakken. Er is meer te doen, beter te doen en meer samen te doen. Blijvend pionieren!
En waarom eigenlijk die reis naar Taiwan? U raadt het al. Mijn nieuwsgierigheid naar dit prachtige land werd gewekt door Taiwanese missies die ons bezochten in 2016. Ook zij zijn razend geïnteresseerd in het SADC-model en de concrete stappen die wij zetten in de circulaire ontwikkeling van onze werklocaties.