“Schiphol Logistics Park kon niet in onze grondpositie ontbreken”

  20 december 2016  |    Interview

Somerset Capital Partners kocht diverse kavels met een totale grootte van circa 134.000 m² op kwadrant I en IV van Schiphol Logistics Park. Waarom deze ontwikkelende belegger voor dit park koos, hoe het met de ontwikkelingen staat en wat hun visie is op logistiek, vertelt Ernst Sweens, Managing Partner bij Somerset Capital Partners.

schiphol-logistics-park-testimonial

Over Somerset Capital Partners
Somerset Capital Partners is ontwikkelaar van hoogwaardig en grootschalig vastgoed met een duidelijke focus op logistiek en datacenters. Met een team van circa twaalf professionals en daarnaast een team van samenwerkingspartners ontwikkelt en realiseert Somerset onderscheidende concepten op strategische- en multimodalelocaties. Sweens: “Ons bedrijf kenmerkt zich door ondernemerschap en een open en transparante cultuur. We hebben korte lijnen en iedereen levert vanuit zijn eigen specialisme een bijdrage aan het proces. Wij zijn vooral gefocust op hoogwaardige A-locaties. Schiphol Logistics Park en Schiphol Trade Park in Hoofddorp behoren daar zeker toe. Maar we hebben bijvoorbeeld ook grootschalige posities op onder andere Bedrijvenpark Het Klooster in Nieuwegein en Lage Weide in Utrecht.

Op risico
Sweens vervolgt: “Onze grondposities kopen wij veelal op risico aan, ontwikkelen een concept dat in onze ogen het beste past bij deze locatie en zoeken daar vervolgens de juiste partijen bij. Uiteindelijk wordt het concept verder op maat uitgewerkt voor de uiteindelijke huurders. Overigens kunnen we ook besluiten om het gebouw geheel op risico te ontwikkelen en te realiseren. Met het juiste product is dat gezien het huidige gebrek aan modern, logistiek vastgoed voor ons zeker een optie. Voorwaarde is dan wel dat het pand dusdanig generiek is dat het geschikt is voor de logistieke operatie van het merendeel van de beoogde doelgroep.  We ontwikkelen immers altijd marktgericht.”

Flexibele businessunits op Schiphol Logistics Park – AMS ZONE 001
“Met ons concept voor flexibele businessunits op kwadrant I kunnen wij voldoen aan een grote vraag op Schiphol. De units met een grootte vanaf circa 1.500 m² zijn geschikt voor bedrijven die voor hun bedrijfsactiviteiten dicht bij Schiphol moeten zitten. Iedere unit heeft minimaal 2 dock levellers en 1 overheaddeur. Verder zijn de units vanwege de ligging van de docks ten opzichte van het voorterrein eenvoudig te koppelen tot een ruimte van maximaal 15.000 m². De flexibiliteit kenmerkt zich eveneens door de mogelijkheid van dubbel ruimtegebruik vanwege de vrije hoogte en de keuze tussen mezzanine en/of kantoorruimte. Dit project (AMS ZONE 001) rollen we in 3 fases uit op SLP. Hoewel SLP zich vooralsnog heeft gericht op grootschalige bedrijfsruimten, is voor dit flexibele concept ruimte gemaakt, omdat er in de regio een duidelijke vraag is naar dit type units. We bieden bedrijven hiermee een groeimogelijkheid. ‘Op maat beginnen met ruimte voor de toekomst, maar ook eenvoudig kunnen uitbreiden of downsizen mocht dit nodig zijn.’ Inmiddels heeft de eerste huurder getekend en zijn we in een vergevorderd stadium met enkele andere geïnteresseerden.  Medio Q1 2017 starten we met de realisatie van fase I.”

Datacenters op Schiphol Logistics Park – AMS ZONE 004
Op kwadrant IV had Somerset een grondpositie van circa 54.000 m². “Op de helft van Kwadrant IV – circa 27.000 m² – hebben we inmiddels het zwaar beveiligd datacenter AMS8 gerealiseerd voor Interxion. Het AMS8 datacenter voor Interxion is state-of-the-art en voldoet aan de strenge PUE-norm die aan datacenters in deze regio worden gesteld. Inmiddels zijn we bezig met de ontwikkeling van een nieuw datacenter op het resterende deel van Kwadrant IV. De omgevingsvergunning is al afgegeven.”

Somerset Capital Partners en Schiphol Logistics Park: een goede match
“De keuze voor SLP was eigenlijk een heel logische. De hoogwaardige uitstraling past bij wat wij als ontwikkelend belegger voor ogen hebben. De nabijheid van Schiphol Airport maakt het één van de meest strategische, multimodale, logistieke locaties die zich in Europa bevindt. Zo’n locatie mocht echt niet in onze portefeuille ontbreken!“

Uitdagingen en kansen
“E-commerce neemt een steeds grotere vlucht. Dit gaat ten koste van vierkante meters winkelruimte, maar betekent een exponentiële groei in het logistieke bedrijfsmatig vastgoed. Daarnaast is er een grote en groeiende behoefte aan moderne logistieke panden, zeker ook in het light Industrial segment. De duurzaamheidsopgave is niet meer weg te denken. Voor beleggers is duurzame certificering inmiddels een voorwaarde. Daarvoor zijn ze bij Somerset aan het juiste adres, want als BREEAM-ontwikkelaar voldoen wij in hoge mate aan de gestelde eisen.”