SHARE Meets levert inspiratie op over mobiliteit tijdens en na corona

  27 mei 2020  |    Nieuws

Het allereerste digitale SHARE Meets evenement vond op 20 mei plaats. Het thema was Groot Schiphol Bereikbaar, met een focus op mobiliteit in en tijdens de coronacrisis.

Op 25 maart zou een bijeenkomst over Groot Schiphol Bereikbaar plaatsvinden bij ALD Automotive in Hoofddorp. Vanwege de restricties rondom het coronavirus moest deze bijeenkomst helaas afgezegd worden, dit is voor het eerst in de meer dan tien jaar van het bestaan van het netwerkevenement.

Over Groot Schiphol Bereikbaar
In Groot Schiphol Bereikbaar bundelen Schiphol Group, provincie Noord-Holland, Vervoerregio Amsterdam, SADC, het Ministerie van I&W en de gemeente Haarlemmermeer hun krachten. Met onder andere een ruim aanbod aan alternatieve vervoersmiddelen en campagnes waardoor forenzen buiten de spits kunnen reizen.


V.l.n.r. Mirjam de Keizer, Rosemarijn Verdoorn en Ron Postma van Groot Schiphol Bereikbaar

Grote rol e-bike in woon-werkverkeer
Tijdens het digitale evenement kwamen er veel inspirerende oplossingen aan bod om de mobiliteit in de metropoolregio tijdens en na de coronacrisis te verbeteren. Zo gaat de e-bike een grotere rol spelen in het woon-werkverkeer rondom Haarlemmermeer. Door de coronacrisis gaan werknemers het openbaar vervoer mogelijk vaker mijden en zal de auto vaker in files vaststaan. Vanuit Groot Schiphol Bereikbaar wordt in juni een proefperiode gestart voor bedrijven die hun medewerkers kennis willen laten maken met e-bikes.

Voedingsconcern Danone is hierin een goed voorbeeld. Toen Danone haar hoofdkantoor verhuisde van WTC Schiphol naar Beukenhorst-Zuid, betekende dat een forse krimp in parkeerplekken (van 350 naar 180). In samenwerking met Groot Schiphol Bereikbaar werd een persoonlijk reisplan gemaakt: veel medewerkers kozen voor openbaar vervoer, maar ook de e-bike was populair bij medewerkers die in Amsterdam wonen.

Mobility-as-a-service
ALD-Automotive werkt al aan het aanbieden van mobiliteit in plaats van alleen een leaseauto. Want klanten willen een combinatie van verschillende vormen van mobiliteit, zoals openbaar vervoer en een e-bike. Deels thuiswerken wordt een vast gegeven. Corona versnelt die omslag. Ook is er veel bijval voor het doortrekken van de Noord/Zuidlijn. Die gaat een einde maken aan de grote problemen met de stations Amsterdam-Zuid en Schiphol vanwege hun grote transferfunctie.


Panelgesprek met v.l.n.r. Jeanet van Antwerpen (SADC), André van den Berg (Royal Schiphol Group), Ilknur Dönmez (Gemeente Haarlemmermeer), Marja Ruigrok (wethouder Gemeente Haarlemmermeer) en Petra Tiel (VNO-NCW)

Over SHARE
SHARE is een gezamenlijk initiatief van Schiphol Group, Rabobank, Dura Vermeer, Schenk Makelaars, de gemeente Haarlemmermeer en SADC. Het wordt een aantal keer per jaar georganiseerd op een inspirerende locatie in de regio.