Subsidie voor netcongestie-oplossingen: SON-regeling

  22 juli 2022  |    PHB

PHB helpt bij aanvraag subsidie

Goed nieuws: bedrijven die gezamenlijk stroom willen delen op een bedrijventerrein of overtollige zonnestroom willen opslaan in een batterij kunnen daarvoor subsidie krijgen van de provincie Noord-Holland. Vanaf 1 augustus kunnen ondernemers, ondernemersverenigingen en parkmanagementverenigingen die oplossingen voor netcongestie willen onderzoeken en/of uitvoeren gebruik maken van de SON-regeling (Subsidie Oplossingen Netcongestie). De regeling loopt tot eind 2022, en zal bij succes in 2023 en 2024 worden voortgezet. PHB kan koste- en belangeloos helpen bij het aanvragen van de subsidie.

Update oktober 2022: 

De SON-regeling is inmiddels overschreven. Naar verwachting is er begin 2023 een nieuwe openstelling.  

Achtergrond

Het stroomnet raakt verstopt in Noord-Holland. Laadpalen, warmtepompen en bedrijven elektrificeren waardoor de stroomvraag blijft toenemen. Tegelijkertijd wordt veel stroom opgewekt door daken vol te leggen met zonnepanelen en het plaatsen van windmolens. Op verschillende plekken in de provincie kan het elektriciteitsnetwerk dit niet aan, en ontstaat dus netcongestie.

Er zijn uiteenlopende alternatieve oplossingen die efficiënt of beperkt gebruikmaken van het elektriciteitsnet. Dergelijke slimme energieoplossingen zijn in veel gevallen sneller te realiseren dan netuitbreidingen. Soms zijn het tijdelijke oplossingen, totdat de uitbreidingen van het elektriciteitsnetwerk klaar zijn. Vaak zijn het ook duurzame oplossingen voor de toekomst.

Subsidie

De provincie investeert € 1,5 miljoen. De subsidie kan worden gebruikt om een haalbaarheidsstudie uit te voeren en voor het daadwerkelijk realiseren van oplossingen. Per samenwerkingsverband is maximaal € 250.000,- beschikbaar voor een collectieve oplossing. Individuele zakelijke partijen komen in aanmerking voor een tegemoetkoming van maximaal € 75.000,-. Meer informatie is op de website van de Provincie te vinden.

PHB helpt bij aanvragen subsidie

Als u niet bekend bent met het aanvragen van subsidies, niet weet waar u moet beginnen of wilt weten of uw initiatief binnen de voorwaarden valt, dan kunnen wij u koste- en belangeloos helpen. Samen kijken we naar de mogelijkheden en de stappen die gezet moeten worden om voor subsidie in aanmerking te komen. Neem daarom, geheel vrijblijvend uiteraard, contact met ons op. Wij staan graag voor u klaar!