Traineeship op maat voor opkomst van circulaire economie

  20 januari 2017  |    Nieuws

Leiderschapsontwikkelaar YSE heeft een nieuwe intercompany traineeship gelanceerd die zich richt op de circulaire economie. De eerste vijf Young Professionals zijn gestart met het tweejarige Circular Traineeship. Jeanet van Antwerpen, CEO van SADC, leverde mede het idee voor dit unieke traineeship.

Circular Traineeship
In reactie op de vraag naar innovatieve leiders die vorm kunnen geven aan de circulaire transitie, heeft YSE een nieuw traineeship in het leven geroepen. Het Circular Traineeship is de eerste van zijn soort en is ontwikkeld in samenwerking met vier ‘founding fathers’ vanuit het bedrijfsleven en circulaire initiatieven. De vier founding fathers zijn Els Avontuur (Directeur Bedrijven bij Rabobank), Jeanet van Antwerpen (CEO van SADC), Marc de With (Director Strategic Alliances bij Circle Economy) en Guido Braam (Directeur van Powered by Meaning en van Valley Creators, de projectorganisatie van circulaire economie hub Valley).

Het Circular Traineeship is een tweejarig intercompany programma, wat betekent dat Young Professionals in de looptijd van het traineeship meerdere organisaties als opdrachtgever krijgen.

Zelf interesse?
Voor recent afgestudeerden (0-3 jaar) die willen deelnemen aan het Circular Traineeship heeft YSE nog een open vacature. Reageren kan tot 24 januari 2017. Klik hier meer voor informatie.

Trend circulair model
In de huidige ‘waste economy’ werkt het bedrijfsleven volgens een lineair economisch model. In dit model gaan aan de ene kant grondstoffen een productieproces in, komen die grondstoffen als producten uit het proces naar buiten, worden deze producten verkocht aan eindgebruikers om vervolgens aan de andere kant, als de levensduur van het product is verstreken, te worden weggegooid als afval. Dit economische model zorgt echter voor milieuvervuiling en een toenemende schaarste van grondstoffen, terwijl de wereldbevolking groeit.

Om deze problemen het hoofd te bieden, is volgens experts een omwenteling nodig. De economie moet zich loskoppelen van het lineaire model en overgaan op een circulair model. In de zogenoemde circulaire economie, worden grondstoffen en producten efficiënter ingezet en wordt een overstap gemaakt naar materialen met een hogere of zelfs oneindige herbruikbaarheid. Deze transitie gaat echter niet vanzelf, stelt YSE, en vraagt om innovatief leiderschap.