‘Verdozing van de polder vergroent’

  22 augustus 2020  |    Nieuws

“We willen de groenste van Europa zijn”

In het Haarlems Dagblad van 22 augustus 2020 verscheen onderstaand artikel.

Op bedrijventerrein Schiphol Trade Park (STP) langs de A4 bij Hoofddorp staan de meest duurzame panden die er bestaan. Alleen weet bijna niemand dat.

Gebiedscoördinator Schiphol Trade Park Rob de Wit, eind 2019 begonnen bij gebiedsontwikkelaar SADC, wil daar verandering in brengen. „Iedereen hier is trots op deze duurzame gebouwen. Punt is dat het verhaal van die panden niet wordt verteld. Wat je ziet, zijn grote zwarte gebouwen. Ze voldoen aan alle duurzaamheids- en welstandseisen, maar ze stralen hun kwaliteiten niet uit.”

„We zijn in gesprek gegaan met gebruikers van de panden en de mensen die in het STP-gebied wonen, vragen hoe het bevalt. Dat waren soms emotionele gesprekken. Mensen hadden niet de gebouwen verwacht die er nu staan, ook al hebben ze van tevoren de ontwerpen gezien. Als het er staat, is het anders’’, aldus De Wit. „We hebben alle lopende projecten opnieuw bekeken en zijn soms moeilijke gesprekken met ondernemers aangegaan.”

Een bedrijfspand zet je niet zomaar neer, daar gaan jaren van voorbereiding aan vooraf. Voor een aantal traditioneel vormgegeven panden zijn alle vergunningen afgegeven en ze mogen morgen gebouwd worden. Dan is de uitdaging van De Wit om de ondernemer te vertellen dat hij het toch anders zou willen vormgeven. „We willen een beeldkwaliteit voor de langere termijn, we maken een nieuwe blauwdruk voor hoe het er uit moet zien. Een goede uitstraling, denken aan de gezondheid van mensen, minder verharding, meer vogels, meer biodiversiteit. Laten zien dat dit het duurzaamste bedrijvenpark van Europa is.”

De Wit ziet tal van mogelijkheden om de grote rechthoekige gebouwen die ondernemers nodig hebben te realiseren zonder dat het van de straat af is te zien. „Je kunt ze inpakken in een ecologische schil. Groene gevels, daktuinen, aanbouwtjes in verschillende vormen en kleuren. Op straat geen auto’s parkeren maar groen met wandelpaden aanleggen in een parkachtige omgeving die uitnodigen voor recreatie.”

Dat het kan zonder dat het veel geld kost, daarvan is De Wit overtuigd. Met die boodschap gaat hij het gesprek aan met ondernemers die hun bedrijf hier willen vestigen of dat al hebben gedaan. Ook bestaande gebouwen kunnen worden vergroend en een duurzaamheidsuitstraling krijgen.

Het oude ondernemersidee is om een zo groot mogelijk gebouw neer te zetten tegen zo min mogelijk kosten. De Wit stelt daar tegenover dat zulke bedrijfsterreinen overal zijn te vinden. Schiphol Trade Park wil het meest duurzame bedrijfsterrein van Europa zijn en daar horen niet alleen duurzame gebouwen bij, maar ook een groene omgeving waar mens en dier zich prettig voelen. „Wij willen de groenste zijn.”

Dat is de boodschap die De Wit overtuigend uitdraagt en die wordt gehoord door ondernemers. Ze zijn bereid ’te bewegen’ zoals dat heet: een stuk extra investeren om geen saaie blokkendozen in het landschap neer te zetten, maar vriendelijke gebouwen met een prettige afwisseling in vorm en kleur.

De Wit heeft daar beeld bij en heeft dat laten vastleggen. Dat werkt: als er een prachtig ogend groen pand komt naast de kavel die een ondernemer koopt, geeft het geen pas om daar een zwarte blokkendoos neer te zetten.

Voor Schiphol Trade Park kunnen eisen worden gesteld, realiseert De Wit zich. Pal naast Schiphol, snel- en spoorwegen en bovendien is er veel grond beschikbaar. „Die eisen stellen we dan ook. Zonder een ecologische visie komt een ondernemer niet in aanmerking voor een kavel. Met zo’n visie willen we motiveren dat onze klant zelf trots is op het duurzame en groene pand dat hij neer wil zetten en dat ook uitdraagt in de vormgeving van dat pand. Duurzaam wordt door de vastgoedmarkt veel beter gewaardeerd dan traditionele panden, maar dat realiseren nog niet alle ondernemers zich.”

SADC is de gebiedsontwikkelaar van de gemeenten Haarlemmermeer en Amsterdam, de provincie Noord-Holland en de luchthaven Schiphol. Dat geeft ruimte voor duurzaamheidsambities, omdat de aandeelhouders die ambities zelf ook hebben. „Wij kunnen Schiphol Trade Park duurzaam vormgeven, we worden de vreemde eend in de bijt”, zegt De Wit. Al gaat het nog even duren. „Ik hoop dat de eerste resultaten eind 2021 zichtbaar zijn.”

Kadertekst

Verdozing van de polder vergroent
Raadsleden in Haarlemmermeer zijn het afgelopen jaar heel wat keren geschrokken als ze door het gebied tussen Hoofddorp en de Ringvaart fietsten. Elke maand stond er alweer een heel groot rechthoekig grijs of zwart gebouw bij. Willen we dit wel, zijn ze zich gaan afvragen.

De gebouwen voldoen aan alle eisen die de gemeente stelt. Bovendien zijn ze nodig nu we veel online bestellen (datacenters) en thuis laten afleveren (distributiecentra).

Maar mooi zijn ze niet. De eerste bedrijfshallen die zijn verrezen op Schiphol Trade Park, 350 hectare groot gelegen tussen de A4 en de Schiphollijn bij Hoofddorp, zien er nog zo uit. In tegenstelling tot het al volgebouwde Schiphol Logistics Park verderop is hier het tij nog te keren en dat gaat ook gebeuren.

Niet omdat de raadsleden in Hoofddorp zijn geschrokken van de consequenties van hun eigen besluiten van jaren geleden. Hier grijpt de Schiphol Area Development Company (SADC) in, de gebiedsontwikkelaar die optreedt namens de gemeenten Haarlemmermeer en Amsterdam, de provincie Noord-Holland en de luchthaven Schiphol.

Op Schiphol Trade Park wil SADC zich profileren met duurzaamheid en circulariteit. Populair gezegd met het hergebruik van materialen om gebouwen neer te zetten die na verloop van tijd weer kunnen worden gedemonteerd om elders weer op te bouwen. Schiphol Trade Park wil de pionier van de duurzaamheid zijn, waarbij coördinator Rob de Wit veel oog heeft voor uiterlijk schoon (zie het interview hiernaast). Het zal de bezorgde raadsleden aanspreken.

Op Schiphol Trade Park krijgen experimenten de kans om te worden uitgeprobeerd. Bijvoorbeeld in ontmoetingscentrum C-Bèta aan de Rijnlanderweg. In een voormalige boerderij uit 1895 kunnen creatieve ondernemers elkaar ontmoeten, een werkplek huren, hun ervaringen delen en inspiratie opdoen bij elkaar. De schuur naast de boerderij wordt momenteel verbouwd met gebruikte materialen die hier een tweede leven krijgen.

Auteur: Bart Boele