100% gerecycled asfalt voor het eerst op grote schaal toegepast op Schiphol Trade Park

  18 november 2019  |    Nieuws

Op Schiphol Trade Park heeft KWS voor het eerst haar 100% gerecycled asfalt op grote schaal toegepast. Een primeur om trots op te zijn. De productie van het asfalt wordt gedaan in het HERA-System, onderdeel van de Rotterdamse asfaltcentrale. Na de eerste pilot in 2017 is dit de volgende stap in volledig gerecyclede asfaltwegen. Bekijk hier de video waarin dit systeem wordt uitgelegd.

Het asfalt werd de afgelopen maanden in fases aangebracht, vrijdag 15 november 2019 werd het laatste gedeelte geasfalteerd. Het ingrediënt voor het 100% gerecyclede asfalt is oud asfalt uit de regio. Dit wordt door een breker vermalen tot een homogene grondstof, die in het HERA-System wordt opgewarmd. Door biologische verjongingsolie toe te voegen, worden de flexibele eigenschappen van de bitumen weer terug gebracht en kan de nieuwe weg worden aangelegd.

Natuurstroom
Door middel van indirecte verhitting wordt het asfalt in het HERA-System geproduceerd, een unieke techniek in de wereld. De indirecte verhitting geeft minder schade aan het oude asfalt en leidt tot minder emissie van schadelijke stoffen. De HERA draait daarbij voor 100% op natuurstroom.

Deze duurzame variant draagt bij aan de realisatie van de doelstelling van SADC om het meest duurzame en innovatieve business park van Europa te ontwikkelen.