Bio Bound wint SHARE Award 2023 voor Duurzame Innovatie en Pionierschap

  19 oktober 2023  |    Nieuws

Bio Bound uit Cruquius heeft de SHARE Award 2023 veroverd. De Award wordt toegekend aan bedrijven die uitblinken in duurzame innovatie en pionierschap in de regio Haarlemmermeer. De prijs zal op 16 november tijdens SHARE Meets in Hoofddorp worden uitgereikt.

Bio Bound produceert beton dat bestaat uit gerecycled betonpuin en lokaal geteeld olifantsgras, ook wel bekend als Miscanthus. De eindproducten van Bio Bound zijn divers, waaronder straatmeubilair, parkbanden, tegels, trappen en grote verhardingsplaten voor wandel- en fietspaden. Wat deze producten zo bijzonder maakt, is dat ze een deklaag van regulier beton hebben, maar de kern bestaat uit biobased beton. Hierdoor zijn ze niet alleen duurzaam, maar ook bestand tegen bijvoorbeeld strooizout in de winter.

Bio Bound heeft deze innovatie in samenwerking met SADC al eerder op Schiphol Trade Park geïntroduceerd, waar een pilot met circulair beton in banden en stenen is gerealiseerd. Schiphol Trade Park was het eerste project waar circulair beton met lokaal geteeld Miscanthus in trottoirbanden en andere bouwelementen werd toegepast. De producten zijn volledig recyclebaar en geleverd met een ‘Take Back’-certificaat, wat betekent dat het bedrijf de producten terugneemt aan het einde van hun levensduur, wat resulteert in een circulaire aanpak van het produceren en gebruiken van betonproducten.

De jury van de SHARE Award prees Bio Bound als een “toonbeeld van circulair duurzaam ondernemen met durf en daadkracht in de breedste zin van het woord.” Ze benadrukten ook de samenwerking van Bio Bound met een uitgebreid netwerk van (lokale) partners, de brede toepasbaarheid van het Bio Bound-concept en de voortdurende gerichtheid op innovatie als redenen om de SHARE Award dit jaar toe te kennen aan Bio Bound.

De prijsuitreiking zal plaatsvinden tijdens de SHARE Meets op 16 november en zal worden gepresenteerd door de Haarlemmermeerse wethouder Marja Ruigrok (EZ). SHARE Meets vindt plaats in het Intercity Hotel in Hoofddorp, van 15:00 tot 17:00 uur. Het evenement zal zich concentreren op Schiphol Trade Park, dat recentelijk BREEAM-NL outstanding gecertificeerd is en daarmee het meest duurzame logistieke bedrijventerrein ter wereld is. Deelname aan SHARE Meets is kosteloos en geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via deze link.

SHARE Haarlemmermeer is opgericht door Dura Vermeer, Gemeente Haarlemmermeer, Rabobank, SADC, Schenk Makelaars en Schiphol Group.

Op de foto: Jaap Schotanus, eigenaar van Bio Bound, op Schiphol Trade Park