Groot Packaging verduurzaamt bloemenindustrie vanuit loods C-Bèta Work

  14 december 2023  |    Nieuws

Groot Packaging, gespecialiseerd in biobased en milieuvriendelijke bloemverpakkingen, heeft zijn bedrijfsactiviteiten verplaatst naar de circulaire gerenoveerde loods van C-Bèta Work in Hoofddorp. Groot Packaging ontwikkelt en produceert duurzame en innovatieve verpakkingen voor bloemen en planten.

Met een eenvoudige missie streeft Groot Packaging naar afvalvrije bloemen. Shelly de Groot, directeur van Groot Packaging: “De hoeveelheid (plastic) afval in de bloemenverkoop is zorgwekkend. Hoewel de bloemenindustrie al veel doet om te verduurzamen, geloven wij dat er meer moet gebeuren. Bloemen brengen te veel vreugde om als een environmental guilty pleasure te worden.”

Verpakking gemaakt van bloemenafval

Shelly: “Bij aanvang van de coronacrisis, toen er aanzienlijke hoeveelheden bloemen werden vernietigd, voelden we de drang om in actie te komen. We zijn begonnen met het ontwikkelen van papier gemaakt van deze bloemenresten.”

BloemenPapier van Groot Packaging is vervaardigd uit bloemenafval en dient als duurzaam verpakkingsmateriaal voor bloemen. Het is een close-loop product. De verpakkingen worden gecreëerd met bloemen(stelen) die anders zouden worden weggegooid. Hierdoor krijgen de bloemen een tweede leven als bloemenverpakkingspapier. Shelly: “Doordat de reststroomvezels van de bloemen willekeurig over een vel papier zijn verspreid, is elk vel uniek, wat de aandacht trekt.”

De klantenkring van Groot Packaging omvat vooraanstaande bloemenwebshops, bloemenwinkels, supermarkten en diverse winkelketens. Via de bloemenveiling vinden de producten van Groot Packaging hun weg naar geselecteerde retailers in heel Europa.

Groot Packaging ontwerpt vellen, hoezen, stickers en kaarten speciaal op maat voor hun klanten en vervaardigt deze op bestelling. Productie en R&D worden uitgevoerd in samenwerking met Schut Papier in Nederland. Groot Packaging produceert zo lokaal mogelijk om de footprint te beperken.

Maatschappelijke inclusiviteit

Waar mogelijk vindt de productie van bloemverpakkingen plaats bij sociale werkplaatsen. Zo bevorderert Groot Packaging ook inclusiviteit. Het vervaardigen van verpakkingen biedt medewerkers bij sociale werkplaatsen veel voldoening en waardevolle arbeidskansen. In de loods van C-Beta wordt het papier door Groot Packaging verpakt en vandaaruit gedistribueerd.

“Groot Packaging heeft bewust gekozen voor vestiging in C-Bèta. De inspirerende omgeving en de samenwerking met andere duurzaamheidsgerichte bedrijven bieden ons de ideale setting om onze groeidoelstellingen te verwezenlijken. C-Bèta is voor ons niet alleen een bedrijfslocatie, maar een strategische partner in onze missie om innovatieve en duurzame oplossingen te ontwikkelen,” aldus Shelly.

Eelco Kienhuis, Salesmanager SADC, gebiedsontwikkelaar en eigenaar van C-Bèta Work: “Een bedrijf als Groot Packaging hoort thuis in het hart van de bollenstreek en de bloemenveiling om de hoek. We zijn daarom blij dat ze ervoor gekozen hebben zich op C-Bèta te vestigen. Ze zetten zich in voor de verduurzaming van de bloemenverpakkingssector en zijn daarbij heel innovatief.  Dat past bij uitstek aan bij het circulaire gedachtegoed van C-Bèta.”