‘Straks kan een medewerker overal een werkplek huren, waar ook ter wereld’

  2 november 2021  |    Interview

Jaren vastzitten aan een huurcontract was vroeger misschien gebruikelijk, tegenwoordig kan een bedrijf al een kantoor voor een uur huren. Marktleider op het vlak van flexibele kantoorruimte is IWG. Een gesprek met Ewout Holst, die vanuit IWG nationale en internationale bedrijven bedient. “Misschien kunnen we straks de thuiswerkplek opnemen in ons product.”

Ik spreek af met Ewout bij Spaces Zuidas, een van de circa 130 locaties van International Workplace Group (IWG) in Nederland. Ewout werkt ruim twee jaar bij IWG als Vice President Enterprise Sales voor EMEA en het Verenigd Koninkrijk. IWG biedt oplossingen voor bedrijven met een grootschalige wereldwijde vastgoedportefeuille. IWG biedt dergelijke bedrijven verschillende producten en diensten. Bekendste diensten zijn flexibele kantoren, vergaderruimtes en memberships. Bekendste brands zijn Regus, Signature by Regus, HQ, No18 en Spaces, met ieder een eigen identiteit. Waar bijvoorbeeld Regus vaker kantoren heeft met een klassieke lay-out, biedt Spaces een moderne, trendy lay-out, gefocust op co-working.

Van langdurig huren naar een kantoor voor een uur, wat is er gebeurd?
“Alles is flexibeler geworden, de afgelopen tien jaar heeft er een revolutie plaatsgevonden op het gebied van flexibiliteit. Ook binnen kantoren: vroeger had de klant weinig keuze en kantoorruimtes moesten voor een bepaalde termijn afgenomen worden. Dat is nu niet meer, het is nu veel flexibeler. IWG kijkt nu meer naar de snelheid waarmee bedrijven veranderen en groeien. Waar een multinational er wel 75 jaar over kan hebben gedaan om te groeien tot z’n huidige grootte, zijn er tegenwoordig IT-bedrijven die in enkele maanden groeien naar miljoenen klanten. We onderscheiden drie typen klanten: fast-growing companies, die zijn vanaf de start flexibel, national companies, dat zijn bedrijven met een landelijke vastgoedportefeuille en als derde de multinationals. Die hebben een internationale, gemixte portefeuille, die is mede gegroeid door mergers en acquisitions. Daardoor zijn dit complexe klanten.”

Is door gamechanger covid-19 de vraag naar flexibiliteit verder toegenomen?
“Het is nog te vroeg om dat nu al te stellen, maar de signalen zijn er zeker. Mede door de lockdown en het thuiswerken hebben bedrijven noodgedwongen ervaren dat het ook anders kan. 2020 is een jaar geweest van leren, analyseren en voorbereidingen treffen voor herziene werkplekbehoeften en vastgoed strategieën. Veel bedrijven zitten in de oriëntatiefase. Wel begint er meer bewustwording te ontstaan dat er ook flexibele oplossingen zijn. En met flexibel bedoel ik niet alleen tijdelijk, flexibiliteit kan ook de langetermijn oplossing zijn. Als het om vastgoed gaat, zullen bedrijven meer aandacht moeten hebben voor het individu – de medewerker. Daardoor komt er meer keuze in werkplekoplossingen, die per medewerker te personaliseren zijn. IWG was al bezig met meer keuzemogelijkheden, onder andere vanwege de verschillende concepten die we aanbieden. Daarnaast zijn we bezig om bij traditionelere bedrijven te onderzoeken welke werktypologieën (zie kader) er zijn en wat daarvan de behoeften zijn. Zo kunnen we een product aanbieden dat aansluit bij de medewerkers van het bedrijf. Ook onderzoeken we of de thuiswerkplek van medewerkers meegenomen kan worden in ons product. Technologie gaat hier een grote rol in spelen: straks kan een medewerker te allen tijde een on-demand werkplek of vergaderruimte huren, waar ook ter wereld.”

Welke werkplektypologie dicht je jezelf toe?
“Ik zie mezelf als high-mobile independent worker. Ik hou van de flexibiliteit van thuis opstarten en daarna afspraken buiten de deur inplannen. In een vorige functie was ik werkzaam in Afrika, daar was geen goede infrastructuur, ook digitaal niet. Daar heb ik geleerd om overal te kunnen werken en om met verschillende situaties om te gaan, flexibel te zijn dus! Ik waardeer de balans tussen privé en werk. Work- en life-experience zijn met elkaar vervlochten, tijd verliezen aan zoiets als files heeft invloed op beide.”

Hoe bereik je die balans?
“Weer door flexibiliteit en ook door doelbewust te werk te gaan. Ik vind het belangrijk om mentaal en fysiek fit te zijn. Daarom sport ik vijf à zes keer per week, op momenten waarop ik er tijd voor heb, of dat nou ’s ochtends is, ’s middags of tussen twee vergaderingen in. Ik ben lid van een sportschool die dezelfde flexibiliteit biedt als IWG, waardoor ik overal in Nederland bij een vestiging kan sporten. Daarom heb ik altijd mijn sporttas bij me.”

Zie je nog meer gamechangers voor de toekomst?
“Digitalisering vind ik een belangrijk thema, dat is de grootste en snelste revolutie die we hebben meegemaakt. We leven in een choice-economy die ook invloed zal gaan hebben op hoe en waar we werken. Hier zullen de grootste gamechangers uitkomen. Ik hoop dat het de kwaliteit van leven ten goede komt als we door digitalisering steeds slimmer kunnen werken. Samenwerkingen tussen bedrijven zie ik ook als gamechanger. Zo heeft Spaces op Schiphol een samenwerking met een groot tech – bedrijf. Daardoor ontstaan kansen waarin de partners van Spaces ook interessant zijn voor het techbedrijf en andersom. Zo kan er in en rondom die locatie van Spaces een campus of innovation district ontstaan die de samenwerking tussen bedrijven en mensen versterkt.”

Lees het gehele artikel en andere artikelen in FACES