Demissionair minister Adriaansens bezoekt virtuele stroomnetwerk van Schiphol Trade Park

  17 november 2023  |    Nieuws

Op donderdag 16 november bracht demissionair minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) een bezoek aan Schiphol Trade Park in de gemeente Haarlemmermeer. Zij was daar op uitnodiging van wethouder Marja Ruigrok (Economische Zaken) om meer te horen over het eerste collectieve en duurzame energiesysteem van Nederland. Tijdens het bezoek werd ook stilgestaan bij Olifantsgras. Een bijzonder gewas dat rondom Schiphol groeit en voor vele doeleinden kan worden gebruikt.

Stroomtekort

In het hele land, dus ook in Haarlemmermeer, hebben ondernemers te maken met een tekort aan elektriciteit. Ook de ondernemers op Schiphol Trade Park (STP) werden met een beperkte stroomcapaciteit geconfronteerd toen zij daar twee jaar geleden op het businesspark arriveerden. Daarom zette de eigenaar van STP, SADC, samen met vijftien aanwezige bedrijven, een energiecollectief op. Binnen dit virtuele netwerk, ook wel Energy Hub, delen de bedrijven de capaciteit op het bestaande net.

Hoe werkt het?

De bedrijven binnen het energiecollectief delen hun gereserveerde gecontracteerde stroomcapaciteit met elkaar om zo de drukte op het net te omzeilen. Dat gebeurt door middel van een lokaal, virtueel stroomnetwerk dat de gezamenlijke belasting op het stroomnet bewaakt door constant het stroomverbruik te meten. Op die manier kunnen bedrijven die geen of te weinig capaciteit hebben de ongebruikte capaciteit van bedrijven gebruiken die nog wel capaciteit hebben. Dat is slimmer, goedkoper en duurzamer want niet alleen krijgen alle bedrijven de elektriciteit die ze nodig hebben maar door te delen bespaart iedereen geld. Een bijkomend voordeel is dat onnodige CO2-uitstoot wordt vermeden.

Wethouder Marja Ruigrok: “We zijn trots op dit innovatieve initiatief van SADC en onze ondernemers. Het delen van stroom met je buren is een slimme en duurzame oplossing voor het huidige stroomtekort. Dat wilden we vandaag graag laten zien aan de minister. Inmiddels hebben ook de ondernemers op andere plekken, zoals de Amsterdamse Haven, besloten om een elektriciteitscollectief op te richten. Zo blijkt maar weer dat goed voorbeeld doet volgen!”

Demissionair minister Micky Adriaansens (EZK): “Te weinig ruimte op het energienet is funest voor onze economie en klimaatdoelen. Ondernemers kunnen immers niet uitbreiden of groeien en ook niet verduurzamen, omdat warmtepompen, zonnepanelen of laadpalen niet kunnen worden aangesloten. Eén van de onderdelen van de kabinetsaanpak van mijn collegaminister voor Klimaat en Energie is een flexibele benutting van het energienet. Het is belangrijk dat we daarbij samenwerkende en gemotiveerde ondernemers, zoals hier in Haarlemmermeer, de kans geven om zelf met innovaties en oplossingen te komen die op steun kunnen rekenen van netbeheerders en de overheid. Bovendien kunnen lokale voorbeelden die werken ook elders worden ingezet.”

Demissionair minister Adriaansens bezoekt Schiphol Trade Park om meer te horen over het eerste collectieve en duurzame energiesysteem van Nederland. Foto: Jur Engelchor.

Olifantsgras

Naast een bezoek aan Intralox, één van de deelnemende bedrijven aan het energiecollectie, nam de minister ook een kijkje bij het olifantsgras, ook wel Miscanthus. Dit gewas groeit rondom Schiphol en dient meerdere doelen: het is een diervriendelijk middel om vogels rondom de start- en landingsbanen te weren en het verhoogt opname van CO2 en de afvang van fijnstof. Daarnaast kan het worden verwerkt in beton, papier en andere producten. Naast één van de olifantsgraskwekers van de miscanthusgroep ontmoette zij daar ook de ondernemers van BioBound uit Cruquius. Een bedrijf wat betonproducten maakt van gerecycled olifantsgras en betonpuin.

Bron: Demissionair minister Adriaansens bezoekt eerste virtuele stroomnetwerk van NL in Haarlemmermeer | Informeer Online