Eerste bedrijven Schiphol Trade Park aangesloten op uniek virtueel stroomnet

  14 april 2022  |    Energiecoöperatie, Innovatie, Nieuws

Op Schiphol Trade Park is een belangrijke mijlpaal bereikt in de realisering van een uniek lokaal virtueel stroomnetwerk. Donderdag 14 april is tijdens een bijeenkomst in Hoofddorp het Energie Collectief Schiphol Trade Park gelanceerd waarbij van de huidige zes leden de eerste vier bedrijven live op het netwerk werden aangesloten.  

 Het virtuele net is de oplossing voor het tijdelijke tekort aan stroomtransportcapaciteit in de regio Schiphol. Deze oplossing is gerealiseerd dankzij intensieve samenwerking tussen SADC, bedrijven op Schiphol Trade Park, netbeheerder Liander en technologiebedrijf Spectral. Binnen het collectief delen de aangesloten bedrijven de beschikbare stroomcapaciteit voortaan slim met elkaar.

Het virtuele netwerk wordt in onderstaande animatie toegelicht:

Slim verdelen in virtueel net

SADC heeft in 2020 het initiatief genomen tot de vormgeving van deze duurzame oplossing om het vestigingsklimaat voor haar klanten te optimaliseren. Het ontwikkelde virtuele net maakt mogelijk dat bedrijven zónder stroomcapaciteit de ongebruikte capaciteit van bedrijven mét capaciteit kunnen gebruiken. Arnoud van der Wijk, Projectmanager SADC: “Op momenten van onderbenutting van de capaciteit in het stroomnet is er ‘vrije ruimte’ beschikbaar.  Door binnen het virtuele net vraag en aanbod real-time te meten kunnen aangesloten bedrijven de beschikbare capaciteit onderling verdelen en daarmee optimaal benutten. Zo kan tot wel 90% van de stroomvraag van alle bedrijven (met én zonder capaciteit) gewoon uit het net worden geleverd.”

Tijdens piekmomenten wordt de beschikbare netcapaciteit aangevuld met (zonne)energie uit batterijen en – indien het echt niet anders kan – met generatoren. Het smart-grid platform van Spectral zorgt ervoor dat er maximaal gebruik wordt gemaakt van de beschikbare netcapaciteit door middel van real time metingen en slimme sturing.

Innovatief denken bij schaarste

De grote vraag naar elektriciteit in Nederland leidt tot knelpunten op het elektriciteitsnet. De tijd die nodig is om het elektriciteitsnet uit te breiden komt vaak niet overeen met bijvoorbeeld de realisatie van een bedrijventerrein. Huibert Baud, directeur Klant & Ontwerp van Liander: “Wij doen er alles aan om onze klanten op tijd aan te sluiten op het net. In de samenwerking met SADC onderzoekt Liander om samen met andere partijen meer ruimte te vinden op het bestaande net.” Tegelijkertijd werkt Liander hard om het elektriciteitsnet uit te breiden, zodat de benodigde capaciteit in de toekomst beschikbaar is.

Het virtuele net is financieel ondersteund vanuit de Taskforce Noord-Holland. Edward Stigter, Gedeputeerde Klimaat en Energie van de Provincie Noord-Holland en voorzitter Taskforce Energie infrastructuur Noord-Holland onthulde samen met Eva Klein Schiphorst (algemeen directeur SADC) en Huibert Baud (Liander) symbolisch het virtueel netwerk op Schiphol Trade Park: “Ik ben trots op deze samenwerking tussen SADC, netbeheerder en niet in de laatste plaats op de bedrijven zelf. Samen hebben zij de verantwoordelijkheid genomen om een oplossing te vinden voor een prangend knelpunt op het elektriciteitsnetwerk. Dat ondersteunen wij als Taskforce graag.”

Leden

Momenteel zijn IntercityHotel Amsterdam Airport, Intralox LLC Europe, Joulz (in opdracht van Intospace), Nippon Express, SEGRO en VerusSol (in samenwerking met Mirastar) bij het collectief aangesloten. Meer partijen volgen binnenkort.

Een aantal leden en betrokkenen licht in onderstaande video toe waarom zij aan het collectief deelnemen.

Headerfoto, v.l.n.r.: Eva Klein Schiphorst, Huibert Baud en Edward Stigter