Schiphol Trade Park schittert met innovatie op SHARE Meets

  21 november 2023  |    Nieuws

Is het ‘t unieke Schiphol Trade Park, de blije awardwinnaars van Bio Bound of de trotse SHARE-founder Laurens Schenk die het meest opviel tijdens SHARE Meets op 16 november? Het was een mooie aaneenschakeling van ‘food for thougt’ in de wereld van duurzaamheid en slim ondernemen tijdens de laatste SHARE-bijeenkomst van het jaar. Deze vond plaats in het, zo goed als, nieuwe Intercity Hotel op Schiphol Trade Park.

Er zijn allemaal goede redenen om met SHARE Meets bij Schiphol Trade Park (STP) neer te strijken. STP maakt z’n naam waar als innovatieve pionier op het gebied van duurzame, circulaire bedrijventerreinen. Dutch Green Building Council (DGBC) kende het bedrijvenpark dit jaar de Outstanding BREEAM-NL certificering toe. Daarmee is het wereldwijd het eerste logistieke business park met zo’n hoge score. Met een beoordeling van 87,67% op BREEAM-NL Gebied is STP het meest duurzame logistieke business park van de wereld. En bovendien het eerste bedrijventerrein in Nederland met een BREEAM-NL hercertificering voor duurzame gebiedsontwikkeling.

Werklandschappen

Eva Klein Schiphorst en Arno Jansen, directieleden van Schiphol Trade Park eigenaar SADC introduceerden de naam werklandschappen als alternatief voor bedrijventerreinen. “Bedrijfsterreinen draaien om asfalt en parkeren, onze nieuwe werkterreinen zijn ingebed in een groene omgeving. De visie die Werklandschap van de toekomst heet, streeft naar naadloze integratie van economie en ecologie. Dat mondt uit in een gezonde, groene omgeving die aantrekkelijk is voor werk, verblijf en natuur.” Zo vatten zij hun visie samen voor gespreksleider Alex Tuinstra, in het dagelijks leven senior projectmanager Energietransitie bij de gemeente.

Eye-opener

En er is meer goed nieuws te melden bij Schiphol Trade Park. Nu de aanleg van stroom bij nieuwe bedrijven niet meer vanzelfsprekend is door netcongestie, bedacht SADC voor het bedrijvenpark iets heel nieuws. Want ook STP kreeg ermee te maken dat de vraag naar transport van elektriciteit groter is dan de transportcapaciteit van het net. Want de maximale hoeveelheid elektriciteit die per kwartier over het net verplaatst kan worden, was bereikt. De oplossing was onorthodox en was nog niet eerder vertoond. Door de niet-benutte stroom van elkaar te gebruiken – want bedrijven gebruiken niet 24 uur per dag op het zelfde moment de volledige stroomcapaciteit – konden ze toch starten. Het vroeg wel 100 procent commitment van de bedrijven en een enorme inzet en pioniersmentaliteit, maar het is gelukt. Het uitzoeken kostte minstens jaar, want voorbeelden zijn er niet. SADC-projectmanager Arnoud van der Wijk deed in een van de drie deelsessies dit Energy Hub Schiphol Trade Park uit de doeken.

Bruggen bouwen

Michelle de Roo die werkt als senior landscape designer van PosadMaxwan, Edwin van der Strate (manager klimaatadaptatie TAUW) en Arno Jansen (SADC) legden uit hoe de visie voor Schiphol Trade Park tot stand kwam. Dat was mogelijk door samen te werken met natuurorganisaties, ecologen, architecten, ondernemers en bewoners. Met elkaar werden bruggen gebouwd door te kijken hoe om te gaan met de natuur en van daaruit een hoge ambitie neer te leggen. Meer biodiversiteit door meerdere ecosystemen te maken. Want elke boom, elke diersoort heeft een eigen, en dus uniek, ecosysteem. Door hier bij de gebiedsontwikkeling rekening mee te houden, worden de gebouwen, de mens en de natuur verbonden. Deze ecologische visie helpt om de natuur terug te brengen naar het gebied en ecologische waarde toe te voegen. Er worden nu al allerlei soorten vlinders, kleine fuutjes en valken op STP gesignaleerd. En allemaal met relatief gemakkelijke maatregelen. Een kwestie van omdenken, doordachte plannen maken en vooral van ‘gewoon doen’.

Intralox

Het bedrijf Intralox, sinds dit jaar gevestigd op STP, is wereldwijd leverancier van kunststof transportbanden. Purchase en Facility Manager Daniëlle Hagers legde uit dat familiebedrijf Intralox naadloos aansluit bij die van Schiphol Trade Park en de daar gevestigde ondernemingen; innovatie en duurzaamheid. “We zijn altijd bezig met het ontwikkelen, verbeteren en het leveren van oplossingen die de duurzame groei bij onze klanten wereldwijd stimuleren. En als je wilt groeien, heb je energie nodig. Toen bleek dat dát voor ons duurzame pand een probleem werd, was dat wel schrikken. We hebben uiteraard onze eigen individuele voorzieningen voor de energieopwekking zoals 4.200 zonnepanelen op ons dak. We hadden ervoor kunnen kiezen niet mee te gaan in het collectief. Maar dat levert zoveel extra kosten op en is bovendien niet duurzaam. En dan zouden we voorbijgaan aan onze eigen kernwaarden, dat kan nooit de bedoeling zijn. Met deze creatieve, collectieve oplossing zijn we ontzettend blij.”

Bijna 15-jarig bestaan

Tijdens de bijeenkomst was dit keer ook tijd voor SHARE Meets zelf. Dit krachtige platform waarin de gemeente Haarlemmermeer, Royal Schiphol Group, Rabobank, DuraVermeer, SADC en Schenk Makelaars kennis delen over innovatie en duurzame bedrijfsontwikkeling bestaat komend jaar 15 jaar. Deze bijeenkomst is het inspirerende voorbeeld van deze samenwerking. Aan de hand van een uitgebreide fotocollage ging Laurens Schenk, SHARE founder van het eerste uur, door al die jaren heen. Waren het voorheen vooral grootschalige bijeenkomsten, sinds een aantal jaren zijn er kleinschaligere interactieve bijeenkomsten op bijzondere plekken. Laurens Schenk wil samen met de andere founders Schiphol Group, Rabobank, Dura Vermeer en de gemeente nagaan of een grootschalig congres vanwege het 15-jarig bestaan volgend jaar haalbaar is.

Uitreiking SHARE Award

Wethouder Marja Ruigrok overhandigde aan Jaap Schotanus en Gert van Oord van Bio Bound de SHARE Award 2023. Bio Bound uit Cruquius is innovatief koploper die de traditionele manier van betonproductie verandert in een meer milieuvriendelijke en duurzame aanpak. Door bijvoorbeeld met Miscanthus (olifantsgras) te werken. Bio Bound’s circulaire benadering, met volledig recyclebare producten en een ‘Take Backcertificaat’, illustreert hun toewijding aan duurzaamheid. Bij haar toespraak citeerde ze uit het juryrapport.

Niet verwonderlijk was dat ook Gert Jan Petrie en Hein van Elderen aan de bijeenkomst deelnamen. Als oprichters van de Miscanthusgroep Haarlemmermeer en eerdere award-winnaars is het daar allemaal begonnen. Diezelfde ochtend had demissionair minister Micky Adriaansens (EZ en Klimaat) ook al een werlbezoek aan Schiphol Trade Park gebracht. Zij ging bij Intralox op bezoek om meer te leren over het virtuele stroomnetwerk. Ook bezocht zij Bio Bound en de Miscanthus Groep.

Op nu naar het 15-jarig bestaan en de uitreiking van de 13de SHARE Award in 2024!

SAVE THE DATE
wo 10 april 2024 SHARE Meets 15.00 – 17.00 uur + netwerkborrel.
Thema / sprekers volgen.

Met dank aan Paul Horsmans (tekst) en Jur Engelchor (fotografie).