‘Toch energie zonder officiële aansluiting kan, kijk naar Schiphol Trade Park’

  8 februari 2024  |    Nieuws

Omroep Flevoland maakt een reportage over het virtuele net op Schiphol Trade Park, en interviewde projectmanager Wouter Witkamp. Lees en bekijk hieronder de reportage.

Het tekort aan aansluitingen op het energienet wordt steeds groter. Door netcongestie kunnen nieuwe bedrijven en woningen moeilijk of geen aansluiting krijgen. Energiecoöperatie De Groene Reus in Almere heeft daarom in een brief de gemeenteraad opgeroepen om te kijken naar bestaande voorbeelden hoe je daar slim mee om kunt gaan. Zoals op het Schiphol Trade Park.

“Je moet niet het wiel opnieuw uit willen vinden,” zegt Robert Hemmen van De Groene Reus. Het zijn creatieve manieren, maar ze werken wel. Maar hoe hebben ze dat dan gedaan bij Schiphol Trade Park?

Meer bedrijven samen op minder aansluitingen
Het toverwoord is samenwerken. Op Schiphol Trade Park delen 15 bedrijven de energie van vier aansluitingen. Een aansluiting is gebaseerd op piekmomenten van energie. Op veel andere momenten is er volgens Wouter Witkamp projectmanager van Schiphol Area Development Company (SADC) juist energie over.

Door slim met die piekmomenten om te gaan en gebruik van energie zoveel mogelijk te spreiden, kunnen veel meer bedrijven gebruik maken van de stroom.

Virtueel net
Om dat te realiseren is er een collectief duurzaam energiesysteem opgezet. Met een virtueel net waarbij het verbruik van alle bedrijven real time wordt bijgehouden. Mocht er een piek ontstaan waardoor er te veel vermogen van het net gevraagd wordt, dan springen batterijen bij.

Stroomverbruik spreiden
Er wordt daarnaast gekeken waardoor piekmomenten veroorzaakt worden en of daar iets aan te doen is. Zo kwamen ze er volgens Witkamp achter dat bij een bedrijf aan het einde van de werkdag alle heftruks aan de oplader gingen. Door een schakelaar in te stellen kon het moment van opladen verplaatst worden naar een tijdstip dat er minder stroom verbruikt werd. Zoals in de nacht. Dit om grote piekmomenten zoveel mogelijk tegen te gaan.

Piekmomenten opvangen met batterijen
Mochten die piekmomenten er toch zijn, dan springen dus batterijen bij. Deze worden voornamelijk gevuld met stroom van zonnepanelen die op veel bedrijven liggen en worden bijgeladen als er ruimte op het stroomnet over is. Als back-up zijn er ook nog gasgeneratoren. Tot nu toe zijn die volgens Witkamp nog nooit ingezet.

Waarom zou je meewerken?
Grootste uitdaging was volgens de projectmanager niet zozeer het technische systeem als wel om alle betrokken partijen aan boord te krijgen. Want de noodzaak om te delen voor de bedrijven die wel een aansluiting hadden, is er niet per se. Maar zij zagen wel in dat het voor de ontwikkeling van het Park van groot belang was.

Het intercityhotel was een van de bedrijven met een aansluiting. Voor het hotel is het ook goed als er meer bedrijven komen. Daarnaast ligt het moment van stroomverbruik van het hotel volgens General Manager Rob van der Beek in de avond, als gasten terugkomen van bijvoorbeeld een dagje Amsterdam. Andere bedrijven kunnen de stroom die overdag beschikbaar is gebruiken.

‘Ook in Flevoland toe te passen’
De constructie zoals toegepast op Schiphol Trade Park zou volgens Wouter Witkamp op veel plekken toegepast kunnen worden, ook in Almere en de rest van Flevoland. “Ik zou het zeker aanbevelen om over te stappen naar een duurzame manier om met z’n allen energie te delen.”

TenneT
Vrijdag werd bekend dat het samenwerken tussen grote bedrijven om zoveel mogelijk energie te spreiden niet altijd mogelijk is volgens netbeheerder TenneT en energieleverancier Liander. Ondernemersvereniging VNO-NCW Midden reageerde teleurgesteld: “De conclusie van TenneT en Liander is dan ook een enorme domper voor de energietransitie”, aldus Marcel Hielkema, voorzitter van VNO-NCW Midden. “Er is al veel tijd en geld geïnvesteerd in allerlei projecten om slimmer met stroom om te gaan op bedrijventerreinen door ondernemers.”

VNO-NCW Midden wil zo snel mogelijk in overleg met TenneT, de regionale netbeheerders, provincie en gemeenten om met elkaar tot de bodem uit te zoeken hoe dit zit en hoe we dit snel kunnen oplossen.

 

Bron: Omroep Flevoland – Nieuws – ‘Toch energie zonder officiële aansluiting kan, kijk naar Schiphol Trade Park’