Vertrouw op je onderbuikgevoel!

  4 januari 2024  |    PHB

In de Winter 2023-editie van het ondernemersmagazine Haarlemmermeer into business verscheen een reportage met Marisol Elisabeth, projectmanager PHB (pagina 32-33). Zij vertelt over ondermijning op bedrijventerreinen en welk rol parkmanagers kunnen hebben in de signalering. Lees hieronder het interview.

PHB zorgt samen met jou voor veilige bedrijventerreinen

Bedrijventerreinen kunnen aantrekkelijk zijn voor hardwerkende ondernemers die te goeder trouw zijn, maar bieden criminelen door de ligging en de uitvalswegen helaas ook mogelijkheden. Steeds vaker gebruiken ze de bovenwereld om hun activiteiten in de onderwereld mogelijk te maken. Denk aan witwassen, xtc-labs, hennepkwekerijen en mensenhandel. Dit heet ondermijning en komt vaker voor dan je denkt. Marisol Elisabeth, projectmanager bij PHB, doet uit de doeken hoe samenwerking helpt om deze activiteiten een halt toe te roepen en raadt aan altijd te vertrouwen op je onderbuikgevoel.

“Ik werk nu zo’n vier jaar bij PHB. We zijn actief op het gebied van de kwaliteitsverbetering en verduurzaming van bedrijventerreinen in de Metropoolregio Amsterdam (MRA), dus van IJmuiden tot Hilversum en van Lelystad tot Haarlemmermeer. Wij ondersteunen ondernemers, gemeenten, parkmanagement- en ondernemersverenigingen met advies en begeleiding. Denk aan het aanbrengen van gezamenlijke verlichting, camera’s of het laten uitvoeren van snoeiwerk om parkeerplaatsen overzichtelijk te houden, het geven van voorlichting over het keurmerk KVO-B en subsidies of een plan van aanpak voor verduurzaming, energietransitie of klimaatadaptatie. We komen natuurlijk op veel bedrijventerreinen en kennen daardoor ook de initiatieven. Die kennis kunnen we delen met ondernemers die nog aan de start staan. Hoe hebben anderen dat aangepakt? Ook kunnen we partijen met elkaar verbinden. En doordat we aangestuurd en gefinancierd worden vanuit de MRA en de provincie Noord-Holland, doen we dat ook nog eens onpartijdig en zonder kosten.”

Steeds geraffineerder

“Bedrijventerreinen zijn belangrijk, er zijn er 280 in onze regio, die goed zijn voor ruim 300.000 banen en ruim 30 miljard aan omzet. Helaas zien we ook steeds vaker dat deze terreinen zich prima lenen voor het faciliteren van ondermijnende criminaliteit. Denk aan het illegaal verhandelen van mensen, pillen- of sigarettenfabrieken, hennepkwekerijen en xtc-labs. De ligging van het terrein is vaak gunstig ten opzichte van uitvalswegen en door de bedrijvigheid vallen ‘afwijkende’ activiteiten niet altijd op. Tegelijk is er ’s avonds en ’s nachts relatief weinig toezicht, waardoor criminelen ongestoord hun gang kunnen gaan. Het sluipt er langzaam in, ondanks screening aan de ‘voorkant’, van een verhuurmakelaar bijvoorbeeld, of de aanwezigheid van camera’s of een surveillancedienst. Criminelen worden steeds geraffineerder in de opzet van spookbedrijven. Panden waarvan de ramen geblindeerd zijn, geen reclame op de gevel hebben, waar veel busjes af en aan rijden ook al lenen de activiteiten van de onderneming (volgens de KvK) zich daar niet voor. Dit soort ongenode ondernemingen zijn helaas geen uitzonderingen. Je ogen en oren openhouden en vertrouwen op je eigen onderbuikgevoel is hartstikke belangrijk. Het is geen gemakkelijk onderwerp, maar wel één om constant de focus op te houden.”

Ook jouw pakkie an

“Als criminelen eenmaal voet tussen de deur hebben kunnen ze het ondernemerschap en het vestigingsklimaat op bedrijventerreinen behoorlijk aantasten. Het is daarom ontzettend belangrijk om in gezamenlijkheid op te trekken. Ondernemers en parkmanagers zien meer dan de politie waar kan nemen tijdens incidentele surveillances. Als ondernemers elkaar goed kennen, door bijvoorbeeld een parkmanagementvereniging of een BIZ, en op een transparante en zichtbare manier met elkaar samenwerken wordt het al lastiger om criminele activiteiten uit te voeren. Een parkmanager kan een groot aandeel in de veiligheid hebben, kan echt de verbindende schakel zijn tussen de ondernemers en partijen als de politie, brandweer of gemeente. Het is super belangrijk om als je ondermijnende activiteiten vermoedt, er melding van te maken bij de parkmanager of politie. Het is tenslotte in ieders belang de veiligheid op het terrein in de gaten te houden, het gaat je eigen onderneming ook aan, dus het is wel degelijk ‘jouw pakkie an.’ Je wilt toch niet dat jouw klanten geen veilig gevoel hebben, en dus wegblijven, of dat het imago van je bedrijventerrein eraan gaat? Als ondernemers meer willen weten over dit onderwerp, dan komen we natuurlijk graag een keer!”